Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopii siewnych zwanych (Cannabis sativa L.) Olej ten może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Coraz częściej możemy go kupić w sklepach ze zdrową żywnością jako suplementy diety, ale stosować możemy go również w kuchni, a także do pielęgnacji ciała.
KONOPIE (CANNABIS)
Konopie wykorzystywane są do produkcji włókna oraz oleju. Znane są również ze swoich właściwości przeciwbólowych, przeciwzapalnych oraz psychotropowych. Z nasion konopii siewnych pozyskuje się olej tłoczony na zimno w temperaturze ok. 40 stopni. Świeżo wytłoczony ma on zabarwienie zielonkawe, natomiast po nasłonecznieniu staje się prawie bezbarwny. Charakteryzuje się on ziemistym smakiem oraz zapachem, przypominających smak orzechów lub słonecznika. Przeznaczony jest do spożycia wyłącznie w postaci surowej, dzięki czemu zachowuje swoje lecznicze właściwości.
Olej konopny zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Stanowią one aż 80% składu oleju konopnego. Dodatkowo olej ten zawiera również witaminy takie jak witamina A, E, K, witaminy z grupy B, ale również wapń, magnez, czy potas. Olej konopny jest źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale także fitoestrogenów, flawonoidów oraz fitosteroli.
Właściwości oleju konopnego:
- zapobiega powstawaniu chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze,
- wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne,
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- wspomaga pracę wątroby oraz nerek,
- łagodzi objawy napięcia miesiączkowego,
- pozytywnie wpływa na odporność organizmu,
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
- wykazuje działanie moczopędne,
- pozytywnie oddziałuje na włosy, skórę i paznokcie.
Zastosowanie w kuchni:
- olej konopny świetnie sprawdzi się do sałatek, a w przypadku połączenia go z przyprawami daje sałatkom niesamowity i wyrazisty smak,
- można podawać go razem z pieczywem, dzięki czemu staje się on źródłem nie tylko węglowodanów, ale również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- przygotowane z jego dodatkiem pesto nadaje makaronom niepowtarzalny i oryginalny smak.
Przepis na bazyliowe pesto konopne:
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g orzeszków piniowych,
- 100 g liści bazylii,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (kliknij tutaj),
- ok. 6 łyżek oleju konopnego zimno tłoczonego (kliknij tutaj),
- opcjonalnie szczypta papryczki chili (kliknij tutaj).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
- Pesto podawać z pełnoziarnistym makaronem i świeżymi pomidorami.
Po składniki zapraszamy do Zielarni Warmińskiej lub naszego sklepu internetowego.