BNIEC BIAŁY

CHWAST I ZIELE W JEDNYM

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com
bniec_biały

Bniec biały to roślina rosnąca powszechnie w całej Polsce.

Jak podaje dr H. Różański, znaczenie lecznicze bnieca białego już dawno uległo marginalizacji – w XIX wieku nie był opisywany już nawet w bardzo obszernych dziełach, ponieważ uznano go za surowiec przestarzały.

Bniec biały stosowano w leczeniu nieżytu (katarów) układu oddechowego, kaszlu, skrofulozy (gruźlicy węzłów chłonnych) i obrzękach, a także w chorobach żołądka i schorzeniach narządów płciowych.

Surowce zielarskim bnieca białego jest korzeń i ziele.

Bniec biały, jak wskazuje dr Różański, można spożywać w sałatkach oczyszczających – tylko pąki, świeżo rozwinięte kwiaty i młode liście. Jednak jego zdaniem lepiej spożywać to zioło wyłącznie w celach leczniczych najlepiej z dodatkiem olejów żółciopędnych (konopny, lniany, lnianki, krokoszowy, oliwa z oliwek). Ze względu na zawartość glukuronianów, kwasów uronowych, saponin sałatki i maceraty z bnieca wiążą wiele szkodliwych produktów przemiany materii i ułatwiają ich wydalanie z ustroju.

Zarówno w zielu, jak i korzeniu występują saponiny trójterpenowe, polifenole, sterole i flawonoidy.

Korzeń działa silniej od ziela. Ziele zbieramy w czasie kwitnienia, natomiast korzenie jesienią bądź wiosną.

Działanie fitofarmakologiczne:

  • silnie przeciwzapalne,
  • wzmagające odnowę tkanek (anaboliczne),
  • hamujące odczyny autoimmunologiczne,
  • moczopędne,
  • kompleksujące ksenobiotyki i szkodliwe metabolity (odtruwające, “czyszczące krew”),
  • wzmagające krążenie limfy,
  • oczyszczające węzły i grudki limfatyczne z antygenów,
  • antyalergiczne,
  • żółciopędne,
  • lekko rozwalniające przy dłuższym stosowaniu (ponad 2-3 tygodnie),
  • wzmagające perystaltykę jelit i żołądka,
  • sekretolityczne,
  • wykrztuśne,
  • wzmagające ruchy migawkowe w drogach oddechowych.

Z uwagi na obecność ekdysteronu może dawać efekty typowe dla sterydów.

Wskazania:

  • choroby autoimmunologiczne,
  • reumatyzm, artretyzm,
  • skrofuloza,
  • stany zapalne węzłów chłonnych,
  • zastoje limfy, obrzęki limfatyczne,
  • alergia,
  • choroba Hashimoto,
  • łuszczyca,
  • trądzik różowaty (zewnętrznie 5-10% lotio, kremy, tonik),
  • atopowe zapalnie skóry (zewnętrznie 5-15% lotio, kremy, tonik),
  • obniżony popęd płciowy u mężczyzn,
  • wspomaganie przyrostu masy ciała zamiast stosowania szkodliwych sterydów,
  • zapalenie płuc, opłucnej, gardła, krtani, oskrzeli;
  • kaszel, zakażenia układu oddechowego.
  • choroby śledziony.
  • do degradacji biofilmu w układzie moczowym, pokarmowym i oddechowym, ale zawsze w połączeniu z ziołami fitoncydowymi lub antybiotykami.

Jak przyrządzić nalewkę i napar z bnieca białego?

Nalewka (bniecówka): 1 część surowca (korzeń, ziele) świeżego lub suchego, rozdrobnionego zalewamy 5 częściami alkoholu 30-40% lub 7 częściami wina wytrawnego. Odstawiamy minimum na 7 dni. Nalewkę na winie zażywamy 1 raz dziennie po 50 ml; nalewkę na wódce – 1-2 razy dziennie po 10 ml. Nie należy stosować dłużej niż miesiąc. Nadaje się do przemywania zmian skórnych i jako składnik kosmetyków.

Napar: 2 łyżki ziela lub korzenia suchego i rozdrobnionego zalewamy 1 szklanką wrzącej wody. Parzymy pod przykryciem. Po 20-30 minutach przecedzamy, dodajemy np. miód, syrop malinowy itp. i pijemy małymi porcjami. W ciągu dnia należy wypijać 1-2 szklanki naparu, w ostrych stanach – 2-3 szklanki.

Po zioła, mieszanki ziołowe, przyprawy, olejki eteryczne, zdrową żywność i suplementy zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego Zielarnia Warmińska w Olsztynie przy ul. M. Curie-Skłodowskiej 2/12 oraz do sklepu internetowego https://www.zielarniawarminska.pl/

You may also like