Cykoria podróżnik to chwast występujący pospolicie.
Często można ją zobaczyć rosnącą przy drogach – stąd też drugi człon jej nazwy – podróżnik. Roślina ta kwitnie pięknie na niebiesko od czerwca do jesieni i ma mnóstwo właściwości leczniczych.
Surowcem zielarskim cykorii są kwiaty, liście i korzeń. Kwiaty zbieramy od czerwca do końca kwitnienia. Korzeń można zbierać na wiosnę albo w październiku. Korzeń i całe ziele suszy się w temperaturze około 40oC, najlepiej zaraz po wyciągnięciu rośliny z ziemi.
Cykoria podróżnik jest znaną rośliną leczniczą, używaną w ziołolecznictwie od bardzo dawna.
Korzeń, ziele i płatki w swoim składzie zawierają liczne substancje o korzystnym wpływie na organizm człowieka, m.in.:
- sole mineralne,
- cholinę,
- pektynę,
- olejki eteryczne,
- glikozyd intubinę,
- inulinę,
- laktucynę.
Korzeń cykorii podróżnik ma działanie moczopędne, pobudza wytwarzanie żółci i soku żołądkowego, a także działa w delikatnym stopniu przeczyszczająco. Dzięki swoim właściwościom wykorzystywany jest w mieszankach ziołowych przeznaczonych do leczenia zaburzenia trawienia oraz przy osłabieniu organizmu.
Ponadto ziele cykorii podróżnik jest używane w sztuce kulinarnej. Wykorzystywane są w tym celu młode listki cykorii, które dodaje się do sałatek, a ususzony i zmielony korzeń jest jednym ze składników kawy zbożowej. W listkach znajdują się duże ilości witaminy C i B oraz mikroelementów.
Możliwości zastosowania cykorii podróżnik są bardzo szerokie, dlatego warto poznać bliżej tę roślinę.
Cykoria podróżnik znajduje się także w składzie naszej mieszanki „Od cholesterolu” https://www.zielarniawarminska.pl/herbatka-ziolowa-od-cholesterolu-p-290.html
Po mieszani herbat ziołowych, przyprawy i suplementy zapraszam do naszego sklepu stacjonarnego Zielarnia Warmińska w Olsztynie oraz do sklepu internetowego http://zielarniawarminska.pl