Jeśli nie lubisz spędzać wielu godzin w kuchni, a masz ochotę na zdrowy i smaczny posiłek, serdecznie zachęcam Cię do przygotowania halibuta z grillowanymi warzywami.
Do przygotowania będziesz potrzebował (składniki na 4 porcje):
- Brokuły- 1 sztuka (400g)
- Halibut- 400g
- Marchew- 4 sztuki (200g)
- Rzodkiewka- 1 pęczek (100g)
- Oliwa z oliwek- 4 łyżki (40ml)
- Czosnek- 2 ząbki (10g)
- Por- 1 sztuka (120g)
- Sok z cytryny- kilka kropel
Przyprawy I zioła: Sól morska, pieprz czarny mielony, tymianek, natka pietruszki,
Czas przygotowania: 40 min
Sposób przygotowania:
Filety myjemy, osuszamy, a następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie warzywa wraz z rybą. Pieczemy kilka minut co jakiś czas przewracając warzywa na drugą stronę. Całość pieczemy około 30 minut. Skraplamy gotowe danie sokiem z cytryny i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Taki posiłek zawiera wiele wartościowych dla Twojego zdrowia witamin i mikroelementów. Produkty, których użyjesz do przygotowania posiłku wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak:
- wspomaganie układu krwionośnego,
- wspomaganie układu odpornościowego,
- obniżanie ciśnienia krwi,
- pomoc w zwalczaniu infekcji,
- zapobieganie powstawaniu nowotworów,
- zapobieganie miażdżycy,
- wspomaganie pracy jelit,
- wspomaganie trawienia,
- wspomaganie odchudzania.
Jeśli potrzebujesz przypraw, ziół, oleju czy witamin, zachęcamy Cię do zakupów w Zielarni Warmińskiej.