Jednym z bardziej urokliwych wiosennych kwiatów jest stokrotka. Kiedyś uważano, że jej drobne, białe lub różowe płatki, oprócz pozytywnego działania na nasz organizm, przynoszą również szczęście.
Z racji tego, że jest to wiosenny kwiatek, szczególnie polecany jest przy kuracjach oczyszczających, odnawiających nasz organizm po zimie.
Dziś przedstawiamy 2 propozycje, jak w prosty sposób wykorzystać stokrotkę w orzeźwiających napojach. Obydwa ożywią i orzeźwią zarówno dorosłych, jak i dzieci, są idealnym zamiennikiem kolorowych, sztucznych gazowanych napojów. Do tego poprawią pracę układu pokarmowego!
Herbatka ze stokrotki:
– 1 garść kwiatów i listków stokrotki
– 4 szklanki wody
– sok owocowy lub syrop z liści babki szerokolistnej
Kwiatki razem z listkami myjemy i wsypujemy do garnka, wlewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania i ogrzewamy przez 2-3 minuty. Następnie pozostawiamy wywar w garnku, aby naciągnął, a po 15 minutach przecedzamy. Gotową herbatkę można popijać w ciągu dnia, dodatkowo możemy dosłodzić sokiem lub wyżej wymienionym syropem.
Wiosenny napój:
– 4 łyżki kwiatków i listków stokrotki
– 2 baldachy kwiatów czarnego bzu
– kilka listków mięty, np. pieprzowej
– 6 szklanek wody
– kilka łyżek soku owocowego
Kwiaty i listki stokrotki, kwiaty bzu i listki mięty wsypujemy do dzbanka, wlewamy wodę i macerujemy przez 2 godziny. Przecedzamy i dodajemy sok owocowy.
Smacznego!