Jagody Goji bomba przeciwutleniaczy

Powszechnie nazywane są diamentami Wschodu. Jagody Goji wykorzystywane są w naturalnej medycynie chińskiej od ponad 2500 lat. W ciągu ostatnich lat stały się bardzo popularne w polskich kuchniach, gdzie stanowią wartościowy dodatek do koktajli, porannych owsianek, czy jogurtów, ale także dekorują półmiski z wędlinami i  zdobią różnego rodzaju wypieki. Należą do tzw. superfoods, czyli żywności, która wnosi niezwykłe wartości odżywcze. Zatem czym zasłynęły jagody goji?

Jagoda goji to powszechna nazwa owocu kolcowoju pospolitego lub chińskiego. Krzewy te przypominają pnącza o masywnych łodygach pokrytych cierniami. Owoce z kolcowoju pospolitego są bardziej cierpkie, mniej smaczne, a ich wartości odżywcze nie są tak pokaźne jak w przypadku kolcowoju chińskiego. Zdecydowanie ten drugi jest bardziej doceniany przez miłośników goji. Nie oznacza to jednak, że owoce kolcowoju pospolitego nie mają właściwości leczniczych – wręcz przeciwnie, również chętnie wykorzystywane są kulinarnie.

Przejdźmy do właściwości i związków biologicznie czynnych…

Większość z nas jagody goji kojarzy z bombą przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze mają zdolność wymiatania wolnych rodników i chronią komórki naszego organizmu przed starzeniem. Zasadne zatem, aby te czerwone jagódki pojawiały się w diecie pań, szczególnie dbających o kondycję skóry ? Według wielu opracowań naukowych, najważniejszym składnikiem jagód goji,  jest bioaktywny kompleks polisacharydowy. Wiele doniesień wskazuje na jego działanie przeciwnowotworowe, ale przede wszystkim stymulujące układ odpornościowy. Dodatkowo reguluje gospodarkę węglowodanową, zapobiegając skokom cukru oraz obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Goji zawiera pokaźną ilość witaminy C – kilkanaście razy więcej niż dostarczą nam cytrusy. Ponadto znajdziemy w nich B- karoten, który jak wiemy rewelacyjnie wpływa na wygląd cery, nadając jej jednolity, opalony koloryt. Karotenoidy dodatkowo chronią siatkówkę naszego oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.  Oprócz witaminy C, jagody goji dostarczą nam także cennych witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę E.

Ale to nie koniec. Te małe kuleczki są świetnym źródłem  składników mineralnych, tj. fosfor, wapń, żelazo, cynk, miedź i selen, a także kwasów tłuszczowych omega 6, cennych aminokwasów i kwasów organicznych o właściwościach przeciwmiażdżycowych. Przypominamy również, że dostarczają także błonnika pokarmowego, a więc mogą s

tanowić świetną przekąskę dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Wykorzystanie

Jagody goji stanowią smaczne uzupełnienie owsianek, granoli, jogurtów i koktajli. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do herbat, różnorodnych potraw, zup, pieczonych warzyw, mięs i ryżu.

Ciekawe jest to, że w Chinach wytwarza się z nich napoje alkoholowe tj. wino czy piwo.  Bez wątpienia, same w sobie stanowią też bardzo pożywną przekąskę.

Pamiętajmy jednak, że aby zauważyć pozytywne efekty stosowania jagód goji, należy spożywać je regularnie, przez dłuższy okres czasu. Dopiero wtedy będzie można mówić o rezultatach.

W naszej Zielarni Warmińskiej dostępne są najwyższej jakości jagody goji. Mamy też wiele innych, wartościowych produktów. Serdecznie zapraszamy!

Źródła:

Donno, D., Beccaro, G. L., Mellano, M. G., Cerutti, A. K., & Bounous, G. (2015). Goji berry fruit (Lycium spp.): antioxidant compound fingerprint and bioactivity evaluation. Journal of functional foods18, 1070-1085.

Kulczyński, B., & Gramza-Michałowska, A. (2014). Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii–przegląd literatury. Postępy fitoterapii4, 247-251.

 

 

You may also like