Co kraj, to obyczaj. Na całym świecie wyczekujemy już Nowego Roku, który niesie ze sobą nadzieje, nowe możliwości, oczekiwania.
W wielu zakątkach świata podczas nocy sylwestrowej spożywane są potrawy, które według wierzeń i przesądów zapewnić mają szczęście w Nowym Roku. Serdecznie zapraszam Cię do kulinarnej podróży.
Japonia
Japończycy w noc sylwestrową spożywają jedną z najdroższych ryb świata- tuńczyka błękitnego. Co ciekawe, mimo że tuńczyk nazywany jest błękitnym, mięso tej ryby jest koloru różowego. Japończycy wierzą, że kolor ten przynosi szczęście.
Chiny
Mimo, że Nowy Rok w Chinach przypada na koniec stycznia, to również mieszkańcy tego kraju wierzą, że zjedzenie jiaozi zapewnia bogactwo i długowieczność. Jiaozi to nic innego jak pierożki, kształtem przypominające dawne chińskie pieniądze.
Filipiny
Podczas nocy sylwestrowej na Filipinach na stołach nie może zabraknąć 12 okrągłych owoców. Każdy owoc symbolizuje jeden miesiąc w roku. Według wierzeń mieszkańców okrągłe przedmioty symbolizują dobrobyt i szczęście.
Hiszpania
W Hiszpanii, gdy wybije północ każdy kto chce mieć szczęście w nowym roku powinien zjeść 12 winogron. Mają one osłodzić każdy miesiąc nadchodzącego roku.
Grecja
Tradycją sylwestrową w Grecji jest pieczenie okrągłego ciasta z ukrytą w środku monetą. Osoba, która w swoim kawałku ciasta znajdzie pieniądz, będzie mogła liczyć na szczęście i powodzenie w nadchodzącym nowym roku.
Austria
W Austrii, aby zapewnić sobie szczęście i dobrobyt przygotowuje się marcepanową lub drożdżową świnkę i obdarowuje się nią swoich bliskich. W sylwestra świnkę możemy spotkać również na koszulkach, czapkach czy breloczkach.
Norwegia
Sylwestrowym zwyczajem w Norwegii jest serwowanie puddingu ryżowego z ukrytym w środku migdałem. Osoba, która w swojej porcji na niego trafi będzie miała szczęście w nowym roku. Mieszkańcy niektórych regionów Skandynawii wierzą, że osoba która znajdzie migdał, w ciągu 12 najbliższych miesięcy zmieni swój stan cywilny.
Holandia
W Holandii, aby zapewnić sobie szczęście w nowym roku, każdy powinien zjeść pączka w noc sylwestrową. Popularny oliebollen to pączek smażony w głębokim tłuszczu nadziewany rodzynkami i żurawiną.
Włochy
W noc sylwestrową na stole obowiązkowo musi zagościć lenticchie, czyli gulasz z soczewicy. Aby zapewnić sobie powodzenie i bogactwo, mieszkańcy Włoch muszą zjeść porcję tego dania tuż przed północą. Soczewica kształtem przypomina małe monety, dlatego uważa się ją za symbol pieniędzy i bogactwa.
Salwador
Tradycją sylwestrową mieszkańców Salwadoru jest wbijanie jaja do szklanki z wodą. Kiedy zegar wybije północ, sprawdzają, jaki kształt uformował się z żółtka. To co zobaczą, ma wydarzyć się w przyszłym roku.