Czy wiesz, że przetwory z owoców można przyrządzić bez cukru?
Sposobem na to jest janginizacja. Jest to naturalna metoda utrwalania żywności. Przygotowane w taki sposób przetwory, zdaniem dietetyków, mają wyższą wartość odżywczą niż przetwory sporządzone w sposób tradycyjny. A to dlatego, że przetwory owocowe, np. kompoty czy dżemy, które przygotujemy stosując metodę janginizaji, będą zawierały tylko naturalny cukier z owoców – owoce dusimy w ich naturalnym soku, a dzięki dodatkowi soli, podczas wolnego gotowania wytrąca się z nich naturalny cukier (wystarczy szczypta soli na kilogram owoców).
Dodawana do przetworów sól, np. kłodawska czy himalajska, ma za zadanie zakonserwować przetwory i wydłużyć ich trwałość (tradycyjnie w tym celu używa się cukru).
Przygotowując przetwory metodą janginizacji warto wybierać owoce bardzo dojrzałe, ale bez oznak zepsucia – to zapewni im lepszy smak i większą trwałość.
Janginizowane dżemy np. truskawkowy czy jabłkowy nie będą tak słodkie jak te z dodatkiem cukru, jednak zachwycają intensywnym owocowym i naturalnym smakiem.
Jakie owoce będą najlepsze do przyrządzania przetworów metodą janginizacji? Te, które zawierają większą ilość naturalnego cukru, czyli fruktozy:
- brzoskwinie,
- winogrona,
- gruszki,
- jabłka,
- wiśnie,
- śliwki,
- truskawki.
Jak przyrządzić dżem z dodatkiem soli? Można, oprócz soli, dodać pektynę, która dodatkowo wpłynie na konsystencję przetworów.
Składniki:
- 1 kg owoców
- pektyna 10-12g
- szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej
Wykonanie:
Owoce umyć, usunąć pestki, szypułki i pokroić na kawałki. Następnie wrzucić do garnka i zagotować. Dodać szczyptę soli i pektynę. Gotować jeszcze 4-5 minut. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 15 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.
Po sól kłodawską, himalajską oraz pektynę zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego Zielarnia Warmińska w Olsztynie przy ul. M. Curie-Skłodowskiej 2/12 oraz do sklepu internetowego https://www.zielarniawarminska.pl/sol-klodawska-p-1814.html
https://www.zielarniawarminska.pl/szukaj.html/szukaj=pektyna/opis=tak/nrkat=tak/kodprod=tak