JANGINIZACJA

SPOSÓB NA PRZETWORY BEZ CUKRU!

sól

Czy wiesz, że przetwory z owoców można przyrządzić bez cukru?

Sposobem na to jest janginizacja. Jest to naturalna metoda utrwalania żywności. Przygotowane w taki sposób przetwory, zdaniem dietetyków, mają wyższą wartość odżywczą niż przetwory sporządzone w sposób tradycyjny. A to dlatego, że przetwory owocowe, np. kompoty czy dżemy, które przygotujemy stosując metodę janginizaji, będą zawierały tylko naturalny cukier z owoców – owoce dusimy w ich naturalnym soku, a dzięki dodatkowi soli, podczas wolnego gotowania wytrąca się z nich naturalny cukier (wystarczy szczypta soli na kilogram owoców).

Dodawana do przetworów sól, np. kłodawska czy himalajska, ma za zadanie zakonserwować przetwory i wydłużyć ich trwałość (tradycyjnie w tym celu używa się cukru).

Przygotowując przetwory metodą janginizacji warto wybierać owoce bardzo dojrzałe, ale bez oznak zepsucia – to zapewni im lepszy smak i większą trwałość.

Janginizowane dżemy np. truskawkowy czy jabłkowy nie będą tak słodkie jak te z dodatkiem cukru, jednak zachwycają intensywnym owocowym i naturalnym smakiem. 

Jakie owoce będą najlepsze do przyrządzania przetworów metodą janginizacji? Te, które zawierają większą ilość naturalnego cukru, czyli fruktozy:

  • brzoskwinie,
  • winogrona,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • wiśnie,
  • śliwki,
  • truskawki.

Jak przyrządzić dżem z dodatkiem soli? Można, oprócz soli, dodać pektynę, która dodatkowo wpłynie na konsystencję przetworów.

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • pektyna 10-12g
  • szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej

Wykonanie:
Owoce umyć, usunąć pestki, szypułki i pokroić na kawałki. Następnie wrzucić do garnka i zagotować. Dodać szczyptę soli i pektynę. Gotować jeszcze 4-5 minut. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 15 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.

Po sól kłodawską, himalajską oraz pektynę zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego Zielarnia Warmińska w Olsztynie przy ul. M. Curie-Skłodowskiej 2/12 oraz do sklepu internetowego https://www.zielarniawarminska.pl/sol-klodawska-p-1814.html

https://www.zielarniawarminska.pl/szukaj.html/szukaj=pektyna/opis=tak/nrkat=tak/kodprod=tak

You may also like