Potrzebujesz:
- 1 mały kalafior
- 80 g startego sera mozzarella
- 2-3 jaja
- ząbek czosnku
- oregano (kliknij tutaj)
- bazylię (kliknij tutaj)
- zioła prowansalskie (kliknij tutaj)
- sól himalajską
- olej kokosowy (kliknij tutaj)
- paprykę
- salami
- cebulę
- pieczarki
- rukolę
- przecier pomidorowy
- inne dowolne dodatki
Przygotowanie:
- Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miekkości, odcedzamy, a następnie blendujemy.
- Jaja ubijamy i dodajemy do nich naszego zblendowanego kalafiora, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz połowę porcji sera mozzarella. Wszystko dokładnie razem mieszamy.
- Na blaszce przykrytej papierem formujemy ciasto na naszą pizzę, smarujemy olejem kokosowym i pieczemy ok. 20 min w temp. 200 stopni.
- Gotowe ciasto smarujemy sosem pomidorowym, który składa się z łyżeczki przecieru pomidorowego, szczypty soli oraz przypraw. Następnie wykładamy ulubione dodatki takie jak papryka, pieczarki, cebulka, salami i posypujemy serem mozzarella. Opcjonalnie cebulkę oraz pieczarki możemy poddusić na patelni z dodatkiem oleju kokosowego.
- Gotową pizzę zapiekamy jeszcze kilka minut.
- Posypujemy na wierzch świeżą rukolą.
SMACZNEGO 😉
Po wszystkie przyprawy zapraszamy do naszej Zielarni Warmińskiej. Obok produktów znajdziesz też link do naszego sklepu internetowego. 😉