Przygotowaliśmy dla Ciebie dwa przepisy na pyszny bezglutenowy chlebek, który świetnie się sprawdzi również na diecie ketogenicznej.
Przepis nr1.
Potrzebujesz:
- 4 jaja
- 200g mąki migdałowej (kliknij tutaj)
- 60 g roztopionego masła
- 20 g łuski babki jajowatej (kliknij tutaj)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki gumy ksantanowej
- szczypta soli himalajskiej
- 125 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą.
- Dodaj jaja i miksuj wszystko na gładką masę.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do foremki wyściełanej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 45 min.
Przepis nr 2.
Składniki:
- 3 szklanki mąki migdałowej (kliknij tutaj)
- 4 łyżki babki płesznik (kliknij tutaj)
- 4 łyżeczki syropu klonowego
- 4 łyżeczki drożdży suchych aktywnych
- szczypta soli
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wlej 2 szklanki letniej wody, 4 łyżeczki syropu klonowego, a następnie dodaj 4 łyżeczki suchych drożdży. Wymieszaj i poczekaj kilka minut.
- Po kilku minutach dodaj 4 łyżki babki płesznik, wymieszaj i poczekaj do momentu, aż wszystko będzie miało galaretowatą konsystencję.
- Do miski wsyp mąkę oraz sól , a następnie wcześniej przygotowane drożdże z babką płesznik.
- Wszystko razem wymieszaj ręcznie lub w mikserze.
- Przełoż do foremki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Po tym czasie wysmaruj chlebek jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ponad godzinkę.
Składniki, do których dołączony jest link znajdziesz w naszym sklepie internetowym lub stacjonarnie w Zielarni Warmińskiej.