Ketogeniczny chleb z mąki migdałowej

Przygotowaliśmy dla Ciebie dwa przepisy na pyszny bezglutenowy chlebek, który świetnie się sprawdzi również na diecie ketogenicznej.

Przepis nr1.

Potrzebujesz:

  • 4 jaja
  • 200g mąki migdałowej (kliknij tutaj)
  • 60 g roztopionego masła
  • 20 g łuski babki jajowatej (kliknij tutaj)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki gumy ksantanowej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 125 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą.
  3. Dodaj jaja i miksuj wszystko na gładką masę.
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do foremki wyściełanej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 45 min.

Przepis nr 2.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki migdałowej (kliknij tutaj) 
  • 4 łyżki babki płesznik (kliknij tutaj)
  • 4 łyżeczki syropu klonowego
  • 4 łyżeczki drożdży suchych aktywnych
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wlej 2 szklanki letniej wody, 4 łyżeczki syropu klonowego, a następnie dodaj 4 łyżeczki suchych drożdży. Wymieszaj i poczekaj kilka minut.
  2. Po kilku minutach dodaj 4 łyżki babki płesznik, wymieszaj i poczekaj do momentu, aż wszystko będzie miało galaretowatą konsystencję.
  3. Do miski wsyp mąkę oraz sól , a następnie wcześniej przygotowane drożdże z babką płesznik.
  4. Wszystko razem wymieszaj ręcznie lub w mikserze.
  5. Przełoż do foremki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  6. Po tym czasie wysmaruj chlebek jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ponad godzinkę.

Składniki, do których dołączony jest link znajdziesz w naszym sklepie internetowym lub stacjonarnie w Zielarni Warmińskiej.

You may also like