koniczyna_łąkowa

Koniczyna łąkowa (koniczyna czerwona) to roślina, którą spotykamy niemal wszędzie.

Posiada wiele właściwości leczniczych, do tego jest rośliną jadalną – można spożywać wszystkie jej części, włącznie z korzeniem, z tym że korzeń można jeść wyłącznie po wcześniejszym ugotowaniu.

Koniczyna łąkowa (ziele i kwiaty) jest bogata w składniki takie, jak:

  • flawonoidy
  • barwniki antocyjanowe
  • kwasy fenolowe
  • garbniki
  • olejki eteryczne
  • kwas salicylowy
  • witaminę C
  • witaminę E
  • karoten
  • estrogeny roślinne (fitoestrogeny)
  • izoflawony
  • kobalt
  • miedź
  • wapń
  • potas
  • mangan
  • cynk
  • żelazo
  • krzem
  • siarkę.

Wyciągi z kwiatów i ziela koniczyny łąkowej regulują apetyt, trawienie oraz wypróżnianie. Pobudzają pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wyciąg przyspiesza też gojenie ran i działa odkażająco zabijając bakterie, wirusy i grzyby. Stosuje się go wspomagająco w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych (działa wykrztuśnie). Napar stosuje się w leczeniu niestrawności.

Czerwona koniczyna:

  • działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie,
  • wspomaga układ krwionośny wzmacniając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie,
  • obniża poziom złego cholesterolu chroniąc przed miażdżycą,
  • łagodzi napięcie przedmiesiączkowe,
  • łagodzi objawy menopauzy,
  • zmniejsza ryzyko osteoporozy,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • hamuje tworzenie zakrzepów.

 

Jak przygotować napar z koniczyny?

2-3 łyżki kwiatów lub ziela zalewamy 2 szklankami wrzącej wody lub gorącego mleka, odstawiamy na 20 minut, przecedzamy. Napar mleczny słodzimy miodem. Pijemy 3-4 razy dziennie po 200 ml, dzieci – 100-150 ml.

Z koniczyny można przygotować również nalewkę:

pół szklanki kwiatów lub ziela zalewamy 400 ml wódki, pozostawiamy na 14 dni, aby się wytrawiło, następnie filtrujemy. Zażywamy 3-4 razy dziennie po 10 ml.

W sezonie chorób i przeziębień świetnym specyfikiem wspomagającym leczenie chorób układu oddechowego może być syrop z koniczyny:

pół szklanki świeżych kwiatów zalewamy 150 ml wody i zasypujemy 100 ml cukru, gotujemy 5 minut, po czym odstawiamy na 20 minut, a następnie przecedzamy. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Syrop należy zażywać 3-4 razy dziennie po 1 łyżce.

Koniczynę znajdziemy niemal na każdej łące. Zbierać ją można aż do połowy września. Warto pamiętać, że zbieramy ją do południa, gdy jest słoneczna pogoda. Warto w związku z tym wybrać się na łąkę i zaopatrzyć się w to cenne zioło.

Preparaty z koniczyny znajdziecie też stacjonarnie w Zielarni Warmińskiej w Olsztynie przy ul. M. Curie-Skłodowskiej 2/12 oraz w naszym sklepie internetowym https://www.zielarniawarminska.pl/medica-herbs-czerwona-koniczyna-menopauza-p-1773.html

You may also like