Kora wierzby to naturalna alternatywa dla leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych, a to dzięki dużej ilości kwasu salicylowego, który zawiera.
Jest powszechnie stosowanym surowcem zielarskim. Znajduje zastosowanie w:
- łagodzeniu bólu – bóle głowy o różnym podłożu, bóle mięśni, szyi, pleców;
- leczeniu reumatyzmu i bólu stawów;
- niwelowaniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz bóli menstruacyjnych (tu należy zachować ostrożność, ponieważ kora wierzby rozrzedza krew i może nasilić krwawienia);
- profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego (zawały, udary, zakrzepy);
- leczeniu dolegliwości jelitowych i biegunek;
- walce z trądzikiem – kora wierzby ma działanie ściągające, przeciwzapalne i łagodzące.
Dodatkowo kora wierzby posiada składniki ochronne i lecznicze dla śluzówki żołądka i jelit. Pobudza także rozwój naturalnej flory bakteryjnej jelit.
Z kory wierzby przygotowujemy odwary. Stosujemy w tym celu korę suszoną. Aby poprawić smak takiego napoju, można dodać do niego sok malinowy lub miód. Odwar pijemy po posiłku.
Ponadto odwary z kory wierzby można stosować także do kąpieli – taka kąpiel wpływa na zmniejszenie potliwości.
Odwar z kory wierzby:
1 łyżkę kory zalewamy szklanką wody, zagotowujemy i trzymamy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odstawiamy na 15 minut, przecedzamy i pijemy po 1/3 szklanki 3 razy dziennie.
Taki odwar pomoże nam przy grypie, przeziębieniu, w zwalczeniu gorączki, kataru, bólach mięśni, a także w dolegliwościach reumatycznych, nerwobólach nieżycie żołądka czy zapaleniu śluzówki przewodu pokarmowego.
1 komentarz
Hi colleagues, how is all, and what you would like to say about this piece of writing, in my view its in fact remarkable
in support of me.
Comments are closed.