Kora wierzby to naturalna alternatywa dla leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych, a to dzięki dużej ilości kwasu salicylowego, który zawiera.
Jest powszechnie stosowanym surowcem zielarskim. Znajduje zastosowanie w:
- łagodzeniu bólu – bóle głowy o różnym podłożu, bóle mięśni, szyi, pleców;
- leczeniu reumatyzmu i bólu stawów;
- niwelowaniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz bóli menstruacyjnych (tu należy zachować ostrożność, ponieważ kora wierzby rozrzedza krew i może nasilić krwawienia);
- profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego (zawały, udary, zakrzepy);
- leczeniu dolegliwości jelitowych i biegunek;
- walce z trądzikiem – kora wierzby ma działanie ściągające, przeciwzapalne i łagodzące.
Dodatkowo kora wierzby posiada składniki ochronne i lecznicze dla śluzówki żołądka i jelit. Pobudza także rozwój naturalnej flory bakteryjnej jelit.
Z kory wierzby przygotowujemy odwary. Stosujemy w tym celu korę suszoną. Aby poprawić smak takiego napoju, można dodać do niego sok malinowy lub miód. Odwar pijemy po posiłku.
Ponadto odwary z kory wierzby można stosować także do kąpieli – taka kąpiel wpływa na zmniejszenie potliwości.
Odwar z kory wierzby:
1 łyżkę kory zalewamy szklanką wody, zagotowujemy i trzymamy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odstawiamy na 15 minut, przecedzamy i pijemy po 1/3 szklanki 3 razy dziennie.
Taki odwar pomoże nam przy grypie, przeziębieniu, w zwalczeniu gorączki, kataru, bólach mięśni, a także w dolegliwościach reumatycznych, nerwobólach nieżycie żołądka czy zapaleniu śluzówki przewodu pokarmowego.