Krwawnik to roślina, którą spotykamy bardzo często rosnącą nawet w mieście.
Ten niepozorny chwast o białych kwiatach kryje w sobie wielką i wszechstronną siłę leczniczą.
Krwawnik już od dawna znany jest jako środek powstrzymujący krwawienia – stąd jego polska nazwa. Zioło to znali już starożytni Grecy, a opisywali je, m.in. Hipokrates czy św. Hildegarda.
Krwawnik charakteryzuje się następującymi właściwościami:
- przeciwkrwotoczne,
- żółciopędne,
- żółciotwórcze,
- ściągające,
- przeciwzapalne,
- odkażające,
- rozkurczające,
- napotne,
- wiatropędne,
- moczopędne,
- uspokajające,
- wykrztuśne,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego,
- zwiększa łaknienie,
- poprawia trawienie i metabolizm,
- reguluje wypróżnienia i miesiączkowanie,
- przyśpiesza gojenie się ran.
Krwawnik stosowany jest w przypadku:
- zaburzeń trawiennych (wzdęcia, odbijanie, burczenie i przelewanie w jelitach, bóle brzucha, skurcze jelit, uczucie pełności w brzuchu),
- nieżycie,
- zakażeniach i stanach zapalnych układu pokarmowego,
- chorobach trzustki, wątroby i pęcherzyka żółciowego,
- biegunkach,
- zaparciach,
- obfitych, bolesnych i nieregularnych krwawieniach miesiączkowych,
- zapalenia przydatków,
- okresu po- i przekwitaniu oraz chorób z nimi związanych,
- braku łaknienia,
- chorób skórnych, przeziębieniowych i zakaźnych,
- skąpomoczu,
- kamicy moczowej,
- bezsenności,
- wyczerpania nerwowego,
- zaburzeń przemiany materii,
- nadciśnienia,
- krwiomoczu,
- bólów nerek.
Dzięki właściwościom rozszerzającym naczynia krwionośne, krwawnik obniża ciśnienie krwi. Stosuje się go również jako lek na upławy, hemoroidy, w zapaleniu skóry i śluzówek na różne rany i bóle reumatyczne. Używany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran i łagodzi stany zapalne skóry i błon śluzowych. Nasiadówki z krwawnika pomagają kobietom w schorzeniach dróg rodnych. Przemywanie twarzy naparem oczyszcza tłustą cerę z wypryskami.
Jak przyrządzić napar z krwawnika? Poniżej przepis podawany przez dr. H. Różańskiego:
2 łyżki ziela lub 3 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody, odstawić na 20 minut, następnie przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 200 ml.
Do celów leczniczych zbieramy ziele lub sam kwiat krwawnika w czasie kwitnienia. Suszyć je należy w temp. do max 40 stopni celsjusza.
Krwawnik wciąż kwitnie, więc warto wybrać się na zbiory. Ziele krwawnika zakupić można też w naszym sklepie stacjonarnym Zielarnia Warmińska w Olsztynie przy ul. M. Curie-Skłodowskiej 2/12 oraz w naszym sklepie internetowym: https://www.zielarniawarminska.pl/krwawnik-ziele-p-16.html