Ksylitol to inaczej cukier brzozowy, otrzymywany z D-ksylozy, stosowany jako słodzik w przemyśle spożywczym. Należy do grupy pięciowęglowych wielowodorotlenowych alkoholi cukrowych tzw. polioli. Surowcem do jego produkcji jest drewno brzozowe. Wyglądem przypomina cukier, charakteryzujący się słodkością porównywalną do fruktozy. Charakteryzuje się mniejszą kalorycznością od cukru o ok. 40%. Ksylitol zmniejsza łaknienie, dlatego idealnie sprawdzi się dla osób dbających o swoją sylwetkę. Uznany jest za bezpieczny środek spożywczy.
Właściwości ksylitolu
Ksylitol zaliczany jest do produktów o niższym indeksie glikemicznym (IG:8), niż tradycyjny cukier (IG:100) czy sacharoza (IG:70). Idealnie sprawdzi się dla diabetyków i osób z insulinoopornością, gdyż jest metabolizowany w naszym organizmie z niewielkim udziałem insuliny. Prowadzi do niższego wzrostu glukozy we krwi, niż po spożyciu białego cukru. Jest to szczególnie istotne dla cukrzyków i osób będących na diecie. Wykazano, że nie powoduje próchnicy zębów, ponieważ nie ulega fermentacji w jamie ustnej. Przywraca równowagę kwasowo- zasadową w ustach i przeciwdziała rozwojowi bakterii oraz może pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakami z rodzaju Candida. Przeciwdziała również powstawaniu płytki nazębnej i poprawia mineralizację szkliwa. Ułatwia przyswajanie składników mineralnych przez organizm, zapobiegając w ten sposób osteoporozie.
Działanie ksylitolu
– zmniejsza łaknienie na słodycze,
– pośrednio wpływa na zmniejszenie otyłości,
– wzmacnia mineralizację szkliwa,
– zwiększa przyswajanie wapnia przez co wzmacnia nasze kości,
– działa antybakteryjnie,
– nie wpływa na nagłe skoki glukozy po spożyciu.
Gdzie możemy znaleźć i do czego stosować ksylitol?
Ksylitol stosowany jest w przemyśle jako zamiennik cukru więc możemy go znaleźć np. w gumach do żucia, cukierkach, płynach do płukania jamy ustnej i pastach do zębów. Sami możemy stosować go kawy lub herbaty, przygotowując ciasta o obniżonej kaloryczności (z wyjątkiem ciasta drożdżowego, gdyż bez obecności cukru, drożdże nie wyrosną) oraz deserów. Idealnie sprawdzi się do przetworów owocowych, gdyż jest odporny na działanie wysokich temperatur.
Gdzie kupić ksylitol?
Ksylitol możesz znaleźć w Zielarnii Warmińskiej w atrakcyjnej cenie (kliknij tutaj).