Kurkuma nazywana ostryżem lub szafranicą to rodzaj byliny należącej do rodziny roślin imbirowatych. Uprawiana jest w Indiach, Chinach, Wietnamie oraz Filipinach. Głównie stosowana jako przyprawa oraz barwnik, ale swoje zastosowanie ma również w włókiennictwie. Zawarta w niej substancja- kurkumina- ma szerokie działanie prozdrowotne. To właśnie dzięki niej kurkuma zawdzięcza swoje właściwości. Jest ona intensywnie badana przez naukowców jako potencjalny lek na raka, ale także wiele innych chorób. Z uwagi na smak i kolor w Europie nazywana jest szafranem indyjskim.
Kurkuma- przyprawa i barwnik
Smak kurkumy jest nieco podobny do smaku imbiru, ale zdecydowanie bardziej łagodny. Wyróżnia się natomiast charakterystycznym, korzennym zapachem.
Kurkuma wchodzi w skład mieszanek przypraw, do których zaliczyć możemy curry. Dzięki temu możemy przyrządzić potrawy o pysznym i oryginalnym smaku.
Kurkuma jest również barwnikiem, którym barwi się w kuchni między innymi ryż, nadając mu różne odcienie żółtego i pomarańczowego.
Warto również wspomnieć, że kurkuma stosowana jest w przemyśle spożywczym jako barwnik, który na etykietach widnieje pod symbolem E100. Barwi się nią np. margarynę, galaretki, musztardę, napoje czy cukierki.
W przemyśle odzieżowym używany jest do barwienia bawełny.
Właściwości kurkumy:
– wykazuje działanie antyoksydacyjne- zapobiega powstawaniu wolnych rodników w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniem,
– wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne,
– działa ochronnie na wątrobę- zwiększa wydzielanie kwasów żółciowych oraz ułatwia przepływ żółci,
– wspomaga metabolizm,
– przyspiesza gojenie się ran,
– łagodzi stany zapalne organizmu,
– wykazuje działanie przeciwwrzodowe,
– wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
– wykazuje działanie antyseptyczne- hamuje namnażanie się drobnoustrojów w organizmie,
– stosowana w formie maści wykazuje działanie dezynfekujące,
– pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową- zmniejsza hiperglikemię, poprawia parametry lipidowe, oraz poprawia wydzielanie insuliny,
– pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy,
– obniża ciśnienie tętnicze krwi,
– zapobiega powstawaniu miażdżycy,
– wspomaga pracę mózgu,
– zmniejsza dolegliwości bólowe,
– wspomaga odporność organizmu,
– wykazuje działanie antydepresyjne.
Dawkowanie:
Kurkumina charakteryzuje się niską toksycznością. Duże jednorazowe dawki natomiast mogą powodować biegunki, bóle głowy, wysypki oraz żółte zabarwienie kału. Warto pamiętać, aby wszystko stosować z umiarem. Niewielkie ilości wykazują wiele pozytywnych dla organizmu właściwości. Dopuszczalna dobowa dawka wynosi 1,5 g.
Przeciwwskazania:
Kurkuma spożywana przez kobiety w ciąży może powodować poronienia z powodu skurczu macicy.
Nie należy stosować jej z lekami rozrzedzającymi krew, gdyż kurkuma potęguje ich działanie.
Obniża poziom cukru we krwi, dlatego osoby chorujące na cukrzycę nie powinny spożywać jej w nadmiarze. Grozi to nagłą niebezpieczną hipoglikemią.
Podwyższa poziom kwasu żołądkowego, dlatego w nadmiarze może powodować zgagę, nadkwasotę, bóle brzucha i klatki piersiowej.
Może wpływać na interakcje z lekami, dlatego przed rozpoczęciem suplementacji skonsultuj to ze swoim lekarzem.
Gdzie można ją kupić?
Kurkumę możesz zakupić w sklepie ze zdrową żywnością, natomiast coraz modniejsze stało się łykanie kurkuminy w tabletach. Jest to rozwiązanie dla osób, które nie lubią lub nie chcą codziennie przygotowywać potraw z dodatkiem kurkumy.
Zapraszamy Cię do Zielarnii Warmińskiej (kilknij tutaj) po najlepszej jakości produkty.