Kwercetyna- co to jest i jak wpływa na Twoje zdrowie

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com

Kwercetyna jest naturalnym związkiem należącym do flawonoidów- substancji występujących w tkankach roślin. Występowanie kwercetyny zauważono w liściach, łodygach oraz kwiatach wielu roślin. Uważana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy wspierający funkcje obronne organizmu. W pożywieniu występuje głównie w postaci β-glikozydów w połączeniu z glukozą, rutynozą i ramnozą.  Znajduje się ona między innymi w owocach jagodowych, kapuście, czerwonej cebuli, pomidorach, jabłkach czy ciemnych winogronach.

Jej zawartość w roślinach zależna jest od czynników takich jak:

  • stan dojrzałości rośliny,
  • metody uprawy roślin i sposób ich przechowywania,
  • czynniki środowiskowe: opady, temperatura, nasłonecznienie,
  • czynniki wewnętrzne, które biorą udział w genetycznej kontroli enzymów odpowiedzialnych za syntezę oraz dystrybucję kwercetyny.

Właściwości kwercetyny:

Rodzaj spożywanego pokarmu wpływa na zawartość kwercetyny w diecie. Stężenie flawonoidów w pożywieniu obniża obróbka termiczna, natomiast leki pochodzenia roślinnego sprawiają, że ilość wchłanianej kwercetyny znacznie się zwiększa. Do leków tych zaliczyć możemy np. wyciągi z ziół.

Kwercetyna występuje również w niektórych suplementach diety stosowanych np. w zaburzeniach wchłaniania, leczeniu cukrzycy oraz mających działanie antyalergiczne.

Wykazuje ona wiele właściwości takich jak:

  • przeciwzapalne,
  • antyoksydacyjne,
  • immunomodulujące,
  • przeciwalergiczne,
  • barwiące.

Kwercetyna na walkę z otyłością

Badania pokazują, że kwercetyna może kontrolować masę tkanki tłuszczowej, przez indukcję apoptozy komórek tłuszczowych (adipocytów), hamowanie ich tworzenia lub zwiększenie lipolizy. Kwercetyna może redukować stres oksydacyjny w adipocytach i sekrecję szkodliwych związków, a tym samym wspomagać odchudzanie i niwelować ryzyko chorób metabolicznych takich jak np. cukrzyca.

Kwercetyna- przeciwutleniacz dla serca

Kwercetyna wspomaga pracę układu krwionośnego, gdyż posiada przeciwutleniające właściwości zmniejszające ryzyko chorób naczyniowych. Uszczelnia naczynia krwionośne tym samym zmniejszając ryzyko przedostania się wirusów i bakterii krwiobiegu. Wykazano, że kwercetyna działa antyaterogennie, zmniejszając ciśnienie tętnicze i ryzyko przerostu serca. Jej obecność  może ułatwiać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i funkcji nabłonka naczyń.

Kwercetyna i jej działanie przeciwzapalne

Wykazano, że kwercetyna może hamować wiele szlaków aktywujących proces zapalny. U osób powyżej 40 roku życia zmniejszała ona całkowitą liczbę infekcji górnych dróg oddechowych, natomiast u sportowców zaobserwowano mniejszą zachorowalność.

Kwercetyna i jej działanie przeciwalergiczne

Kwercetyna utrudnia produkcję i uwalnianie histaminy, a także innych czynników alergizujących i zapalnych. Zmniejsza i łagodzi istniejące już objawy. Łagodzi katar sienny, zmniejsza objawy łzawienia oczu, pokrzywkę, obrzęki oraz kaszel.

Kwercetyna i jej działanie przeciwnowotworowe

Jak pokazują badania, spożywanie owoców i warzyw bogatych w kwercetynę i jej glikozydy istotnie obniża prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów piersi. Związek ten powoduje hamowanie proliferacji komórek nowotworowych, oraz przyspiesza ich śmierć, a także hamuje syntezę cytokin prozapalnych i ekspresję genów odpowiedzialnych kancerogenezę.

Przeciwwskazania

Zbyt duża ilość spożywanej kwercetyny w szczególności pochodzącej z suplementów diety może powodować niepożądane efekty.

Przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować to z lekarzem, gdyż w obecności leków przeciwhistaminowych może doprowadzić do zaburzeń rytmu serca, natomiast w połączeniu z cyklosporyną może powodować nagły wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Kwercetyna przyjmowana wraz z antybiotykami może zaburzać ich wchłanianie.

Fachowe informacje na temat doboru odpowiedniej dawki oraz doractwa w zakresie kwercytyny uzyskasz w naszym sklepie Zielarnia Warmińska oraz telefonicznie pod numerem 534 281 526.

Po wszystkie suplementy diety zapraszamy do Zielarni Warmińskiej oraz do naszego sklepu internetowego (kliknij tutaj).

 

1. Kobylińska A., Janas K.M.: Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka. Łódź. 2015; 69: 51-62

2. Mieszkowski J., Pałys A., Budzisz E.: Kwercetyna – struktura, funkcje, zastosowanie kliniczne. 

3. Gliszczynska-Swiglo A., Szymusiak H.: Interakcje między składnikami suplementów diety na przykładzie kwercetyny i witaminy C. 2009

You may also like

Zostaw komentarz