Kwiat bzu czarnego – przepis na zdrowy ocet

Dziś chcemy Wam przybliżyć niezwykle cenny surowiec zielarski, jakim jest kwiat bzu czarnego.

Kwiat bzu czarnego to doskonały lek na przeziębienie – działa napotnie i przeciwbólowo, obniża temperaturę ciała. Ułatwia też oczyszczanie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny.
Ten rozłożysty krzew o ciemnozielonych liściach złożonych z ostro zakończonych listków ma także korzystny wpływ na układ trawienny i moczowy.
Do celów leczniczych zbiera się rozkwitające kwiatostany bzu czarnego. Występują w nich znaczne ilości flawonoidów, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, garbniki, substancje śluzowe, sterole, niewielkie ilości olejku eterycznego, a także wiele niezbędnych soli mineralnych.
Przyrządza się z nich herbatki i zdrowotne napoje, ale na wiosnę warto również przygotować pyszny i zdrowy syrop. Możemy stosować go w okresie przeziębienia, przy bólach reumatycznych, chorych zatokach, ale także w kłopotach z nerkami i pęcherzem, gdyż działa on moczopędnie. Zewnętrznie natomiast odwary oraz napary z bzu czarnego służą do płukania gardła przy zmaganiu się z anginą,w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła oraz do okładów w zapaleniu spojówek, ale i również do leczniczych i kosmetycznych kąpieli. Odwary z owoców tej niezwykłej w swym działaniu rośliny podaje się natomiast jako środek odtruwający organizm i usuwający z niego szkodliwe produkty przemiany materii (działa łagodnie przeczyszczająco). Odwary te łagodzą dolegliwości reumatyczne oraz przebieg niektórych chorób zakaźnych i skórnych.

Podsumowując z kwiatów bzu czarnego można przyrządzać zarówno ziołowe herbaty, zdrowotne napoje, aromatyczny syrop, a także pyszny i zdrowy ocet. Dziś zaprezentujemy Wam przepis na zrobienie właśnie takiego octu.

Ocet z kwiatów bzu wykonuje się bardzo prosto.

SKŁADNIKI:
– 3-litrowy słój
– 4 baldachy kwiatów bzu czarnego
– 5 szklanek octu jabłkowego

WYKONANIE:
Umyte i odsączone baldachy bzu umieścić w słoju. Wlać 5 szklanek octu jabłkowego. Postawić w ciepłe miejsce na 2 – 3 tygodnie. Ocet przecedzić i przelać do butelek.
2 łyżki octu ze szklanką wody można wypijać rano przed śniadaniem na poprawę trawienia i na odflegmienie.

SMACZNEGO!

You may also like