Kwiat głogu – cudowne wsparcie dla zdrowia Twojego serca!

Przypuszczam, że  codzienność przysparza Ci dużo stresu. Cierpi na tym Twoja psychika i układ krążenia.
Dziś Pragnę przedstawić ratunek dla Twojego serca!
Jest nim niezwykle popularny krzew – Głóg (Crataegus).
Właśnie teraz przypada okres kwitnienia głogu, więc zrób z jego kwiatów zdrowe przetwory.

Z pewnością słyszałaś/słyszałeś o wyjątkowo korzystnym wpływie głogu na pracę serca.

Przetwory zielarskie z z jego kwiatów są szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem, ponieważ wyrównują i tonizują czynność serca oraz regulują ciśnienie krwi.
Ponadto działają:
– moczopędnie,
– rozkurczowo,
– uspokajająco,
– rozszerzają naczynia wieńcowe,
– uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne
– regulują pracę nerek.
Sprawdzą się więc również w takich jednostkach chorobowych jak nadczynność tarczycy, nerwice serca, nerwobóle, choroba wieńcowa, miażdżyca, reumatyzm, skąpomocz, zaburzenia metabolizmu, a także przy występowaniu obrzęków, bezsenności, zdenerwowaniu lub stresie.

Występuje głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Obydwa krzewy są źródłem surowców zielarskich. Wiosną pozyskujemy kwiaty z liśćmi, a jesienią czerwieniące się na słońcu owoce. Kwiaty powinniśmy zbierać na początku i w pełni kwitnienia, czyli właśnie teraz! Chciałabym, byście wykorzystali okazję, zebrali surowce i zrobili swoje własne przetwory zielarskie. Zbiera się całe kwiatostany oraz liście. Surowce suszy się w temp, do 40 stopni C. Zbiory należy przechowywać w opakowaniach nieprzepuszczających światła, a suszyć w ciemnym miejscu. Zawarte w nich przeciwutleniacze są bardzo wrażliwe na rozkład pod wpływem światła.

Co możesz zrobić z kwiatów głogu?
Warto wykonać intrakt lub nalewkę z kwiatów oraz napar ze świeżych lub z suszonych kwiatów.

  • Intrakt: czyli wyciąg alkoholowy na gorąco, sporządzamy na winie wytrawnym – 100 g świeżych, zmielonych kwiatów z liśćmi zalać 500 g gorącego wina czerwonego o temp. 80o C Macerować 14 dni, przefiltrować. Taki intrakt można zażywać 2 razy dziennie po 15 ml lub 1 raz dziennie po małym kieliszeczku na dobrze krążenie krwi.
  • Napar – 1 łyżkę świeżego lub suszonego kwiatu z liściem zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy pod przykryciem na około 20-30 minut, całość przecedzamy. Taki napar wypijamy regularnie przez co najmniej 3 miesiące, w 2-3 porcje w ciągu dnia.
  • Nalewkę – Pół szklanki suchych kwiatów, liści i kwiatów zalewamy 400 ml wódki, macerujemy przez 14 dni, po tym czasie nalewkę należy przefiltrować. Zażywamy 3-4 razy dziennie po 10 ml.

Takie przetwory zielarskie działają korzystnie na organizm kobiecy w okresie menopauzy, ponieważ znoszą zawroty głowy, uderzenia gorąca oraz przeciwdziałają skokom ciśnienia. 

You may also like

Zostaw komentarz