Robinia akacjowa to kolejna z roślin, którą chcemy Wam zaprezentować, a która pięknie kwitnie w maju. Dlatego to już ostatnie chwile, aby skorzystać z jej cudownych właściwości.
Piękne białe kwiaty robinii akacjowej znajdują swoje zastosowanie również w przetwórstwie zielarskim, głównie ze względu właśnie na właściwości, które posiadają. Wśród nich wyróżnić należy z pewnością działanie przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe, wzmacniające, uspokajające, a także łagodzące. Przetwory z robinii akacjowej mogą być wykorzystywane dla zwalczania obrzęków oraz zatruć organizmu. Ponadto koją nerwy i pomagają w regeneracji organizmu, dlatego też polecane są m.in. kobietom po porodzie.
Swoje właściwości zdrowotne robinia akacjowa posiada dzięki zawartości glikozydów, flawonoidów, związków cukrowych, kwasów organicznych i soli mineralnych. Kwitnący kwiat akacji pięknie pachnie, dzięki zawartości olejku aromatycznego.
Mamy dla Was przepis na smaczną i naturalnie zdrową „Bogatą sałatkę z kwiatami robinii” z książki „Sekrety wiejskich ziół. Naturalne receptury, przepisy i inspiracje dietetycze”
Składniki:
- 50 g kwiatów robinii akacjowej
- 50 g młodych listków malwy
- 50 g młodych listków babki lancetowatej
- 50 g wierzchołków pędów lepnicy lub liści rukoli
- 50 g botwinki
- mała główka sałaty
- łącznie 50 g kopru włoskiego, rozmarynu, szałwii i mięty
- oliwa lub olej tłoczony na zimno
- ocet jabłkowy
- sól
Przygotowanie:
Zioła oczyszczamy, te bardziej aromatyczne mocno siekamy, te mniej kroimy w drobne paseczki. Sałatę kroimy w większe kawałki. Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie oliwy lub oleju z octem i solą, a następnie dodając aromatyczną mieszankę ziołową. W misce mieszamy sałatę, malwę babkę, lepnicę/rukolę i botwinkę, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy kwiatami robinii.
A jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to warto zebrać kwiaty robinii zanim się otworzą i przygotować słodkie placki.
Składniki:
- 12 kwiatów robinii akacjowej
- 180 g mąki
- 2 jajka
- cukier
- 140 ml wody
- 140 ml piwa
- rum
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki na ciasto: mąkę, żółtka, wodę, piwo, oliwę i sól. Gotowe ciasto odstaw, a w międzyczasie umyj i osusz kwiaty robinii, posyp je cukrem, skrop rumem i odstaw na kilka godzin. Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, powoli i delikatnie wymieszaj. Kwiaty zanurzaj w słodkim cieście i smaż na gorącym oleju. Połóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie serwuj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem miodu – np. akacjowego.
Smacznego!
Źródła:
rozanski.li/2389/ robinia-akacjowarobinia-pseudoacacia-l-w-fitoterapii/
Paola Mancini „Sekrety wiejskich ziół. Naturalne receptury, przepisy i inspiracje dietetycze”
1 komentarz
My partner and I stumbled over here coming from a differentt web pagee and thought I may as well check things out.
I likke what I see soo now i’m following
you. Look forward to looking into your web pag for a
second time.
my site – tgscanrobot
Comments are closed.