Kwiat robinii akacjowej – przepis na smaczną sałatkę i słodkie placuszki

Robinia akacjowa to kolejna z roślin, którą chcemy Wam zaprezentować, a która pięknie kwitnie w maju. Dlatego to już ostatnie chwile, aby skorzystać z jej cudownych właściwości.

Piękne białe kwiaty robinii akacjowej znajdują swoje zastosowanie również w przetwórstwie zielarskim, głównie ze względu właśnie na właściwości, które posiadają. Wśród nich wyróżnić należy z pewnością działanie przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe, wzmacniające, uspokajające, a także łagodzące. Przetwory z  robinii akacjowej mogą być wykorzystywane dla zwalczania obrzęków oraz zatruć organizmu. Ponadto koją nerwy i pomagają w regeneracji organizmu, dlatego też polecane są m.in. kobietom po porodzie.

Swoje właściwości zdrowotne robinia akacjowa posiada dzięki zawartości glikozydów, flawonoidów, związków cukrowych, kwasów organicznych i soli mineralnych. Kwitnący kwiat akacji pięknie pachnie, dzięki zawartości olejku aromatycznego.

Mamy dla Was przepis na smaczną i naturalnie zdrową „Bogatą sałatkę z kwiatami robinii” z książki „Sekrety wiejskich ziół. Naturalne receptury, przepisy i inspiracje dietetycze”

Składniki:

  • 50 g kwiatów robinii akacjowej
  • 50 g młodych listków malwy
  • 50 g młodych listków babki lancetowatej
  • 50 g wierzchołków pędów lepnicy lub liści rukoli
  • 50 g botwinki
  • mała główka sałaty
  • łącznie 50 g kopru włoskiego, rozmarynu, szałwii i mięty
  • oliwa lub olej tłoczony na zimno
  • ocet jabłkowy
  • sól

Przygotowanie: 

Zioła oczyszczamy, te bardziej aromatyczne mocno siekamy, te mniej kroimy w drobne paseczki. Sałatę kroimy w większe kawałki. Przygotowujemy sos poprzez wymieszanie oliwy lub oleju z octem i solą, a następnie dodając aromatyczną mieszankę ziołową. W misce mieszamy sałatę, malwę babkę, lepnicę/rukolę i botwinkę, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy kwiatami robinii.

 

A jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to warto zebrać kwiaty robinii zanim się otworzą i przygotować słodkie placki.

Składniki:

  • 12 kwiatów robinii akacjowej
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • cukier
  • 140 ml wody
  • 140 ml piwa
  • rum
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki na ciasto: mąkę, żółtka, wodę, piwo, oliwę i sól. Gotowe ciasto odstaw, a w międzyczasie umyj i osusz kwiaty robinii, posyp je cukrem, skrop rumem i odstaw na kilka godzin. Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, powoli i delikatnie wymieszaj. Kwiaty zanurzaj w słodkim cieście i smaż na gorącym oleju. Połóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie serwuj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem miodu – np. akacjowego.

Smacznego!

 

Źródła:

rozanski.li/2389/ robinia-akacjowarobinia-pseudoacacia-l-w-fitoterapii/

Paola Mancini „Sekrety wiejskich ziół. Naturalne receptury, przepisy i inspiracje dietetycze”

 

 

 

You may also like

Zostaw komentarz