Lipobranie czas zacząć!
W parkach, wzdłuż ulic, na skwerach rozchodzi się słodki zapach kwitnących lip. Właśnie teraz warto nazrywać kwiatów lipy, by w zimowe wieczory cieszyć się jej nieocenionym aromatem i właściwościami.
Kwiaty lipy powinniśmy zbierać na początku i w pełni kwitnienia, czyli właśnie teraz! Można je pozyskiwać razem z liśćmi. Chciałabym, byście wykorzystali okazję, zebrali surowce i zrobili swoje własne przetwory zielarskie. Lipę suszy się w temp, do 40o C, w miejscu przewiewnym i zacienionym, by słońce nie rozłożyło cennych przeciwutleniaczy. Kwiaty należy przechowywać w opakowaniach szklanych lub papierowych.
Kwiatostany lipy drobnolistnej zawierają:
- flawonoidy,
- olejek eteryczny,
- substancje śluzowe
- sole mineralne.
Napary lub też odwary z kwiatów lipy zaleca się jako napotny środek przeciwgorączkowy przy takich dolegliwościach jak: grypa, angina, zapalenie gardła i oskrzeli. Są one również łagodnym środkiem uspokajającym przy nadmiernej pobudliwości nerwowej oraz w stanach napięcia nerwowego. Napary z lipy są świetnym środkiem łagodzącym zaburzenia trawienne oraz objawy miażdżycy.
Zewnętrznie stosuje się je do:
-obmywań,
-okładów,
-kąpieli,
-płukań w celu: pielęgnacji cery, usuwania piegów, lekkich stanach zapalnych oraz podrażnieniach i świądzie skóry.
Skorzystaj z dobrodziejstw natury i już dziś przygotuj swój własny leczniczy napar!
Sposób wykonania naparu: 1 łyżkę stołową kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez 20-30 minut, przecedzić. W czasie przeziębienia lub grypy wypijać 1 litr naparu małymi porcjami w ciągu dnia, do pełnego wyzdrowienia. W okresie zimowym warto pić profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności organizmu 1 szklankę naparu wieczorem przez 3 tygodnie, następnie zrobić min. 1 tydzień przerwy.