Macerat z krwawnika pospolitego

Krwawnik pospolity (Achillea millefolium agg.)

Ta rozpowszechniona już na całym świecie bylina jest bardzo cennym surowcem leczniczym. Właśnie o tej porze roku na łąkach i pastwiskach można spotkać jej białe lub jasnoróżowe kwiatki. Owocem krwawnika są bardzo drobne, podłużne, srebrzystoszare niełupki.

Przetwory zielarskie można przygotować z ziela, kwiatów oraz liści, które zawierają olejki eteryczne, mające szerokie spektrum działania, dzięki bardzo urozmaiconemu składowi chemicznemu. Występuje w nich m.in. azulen, cyneol, borneol, garbniki, cholina oraz witamina C.

Od wieków krwawnik uchodzi za zioło powstrzymujące drobne krwawienia w układzie pokarmowym, a także stosowany jest przy dolegliwości jaką są hemoroidy.

Dzięki obecności flawonoidów ma działanie rozkurczające mięśnie gładkie jelit oraz dróg żółciowych, czego następstwem jest ułatwiony wyrzut żółci do dwunastnicy.

Roślina ta reguluje miesiączkowanie i niweluje bóle z nim związane.

Również przy stanach zapalnych skóry, jamy ustnej i błon śluzowych stosuje się okłady z wyciągiem z krwawnika.

Krwawnik znalazł zastosowanie również w kuchni. Jego delikatne liście, białe płatki oraz pąki kwiatowe mają pikantny smak przez co nadają się jako dodatek do potraw warzywnych i sałatek.
Aromatycznie pachnący krwawnik przypomina swoim gorzkim i cierpkim smakiem gałkę muszkatołową.

PRZEPIS NA MACERAT NA ZIMNO:

Składniki:
– dowolnej ilości słoik wypełniony kwiatami krwawnika,
– olej z pestek winogron.

Sposób przygotowania:
1. Do wyparzonego i suchego słoiczka wsypujemy kwiaty krwawnika. W przypadku kwiatostanów świeżych wypełniamy nimi cały słoik, jeśli używamy suszonych – połowę,
2. Kwiatostany zalewany olejem z pestek winogron. Bardzo ważne jest to, aby olej w całości pokrył kwiaty. Staramy się, aby nie wypływały na powierzchnię.
3. Słoik zakręcamy i ustawiamy w ciepłym słonecznym miejscu (na parapecie albo balkonie) na 2-3 tygodnie. Codziennie potrząsamy słoikiem i pilnujemy, aby kwiaty znajdowały się pod warstwa oleju. Jest to szczególnie ważne, gdy używamy świeżego surowca.
4. Przecedzamy olej przez gazę.
5. Wlewamy go do nowego słoiczka (najlepiej z ciemnego szkła. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Wszystkie potrzebne składniki czekają na Was w naszym sklepie stacjonarnym i internetowym: http://www.zielarniawarminska.pl/

ZAPRASZAMY!

You may also like

Zostaw komentarz