Macierzanka jest ziołem występujących Polsce na terenach nizinnych, piaszczystych, słonecznych łąkach, pastwiskach w rowach oraz lasach sosnowych.
Kwitnie od maja do jesieni i przez cały okres kwitnienia, a nawet przed, można ją zbierać. Zebranie ziele suszyć należy w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni.
W swoim składzie macierzanka zawiera:
- ok. 0,2-0,6% olejku eterycznego,
- gorycz – serpyllinę,
- flawonoidy – luteolinę, diosmetynę, apigeninę i skutelareinę,
- garbniki – ok. 5%, kwasy organiczne (chinowy, kawowy, chlorogenowy),
- witaminy (np. C).
Ziele macierzanki ma całkiem szerokie zastosowanie, gdyż działa:
- wykrztuśnie,
- odkażająco,
- przeciwzapalnie,
- uspokajająco,
- wiatropędnie,
- słabo moczopędnie,
- rozkurczowo,
- rozgrzewająco,
- upłynnia zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę śluzową,
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego,
- pobudza łaknienie,
- poprawia trawienie.
Macierzanka znajduje więc zastosowanie w takich dolegliwościach, jak:
- chore zatoki,
- schorzenia układu oddechowego,
- kaszel,
- przeziębienie,
- choroby zakaźne,
- biegunka,
- zaburzenia trawienia,
- zapalenie nerek i pęcherza moczowego,
- skąpomocz,
- nieżyt żołądka i jelit,
- dychawica oskrzelowa (nalewka),
- osłabienie.
Jak przygotować leczniczy napar z macierzanki? Poniżej przepisy wg dr. H. Różańskiego:
2 łyżki ziela zalać 2 szklankami wrzącej wody, odstawić na 20 min., następnie przecedzić. Pić 4-6 razy dziennie po 100 ml. Dawkę można zwiększyć o 50-100%.
Z macierzanki można przygotować również leczniczą nalewkę:
pół szklanki ziela zalać 400 ml wódki, wytrawiać 14 dni, przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 5-10 ml.
[za dr H. Różański]
Zachęcam do zaopatrzenia się w to wszechstronnie działające zioło, a jeśli nie wiecie gdzie je znaleźć, to po ziele macierzanki zapraszam też do naszego sklepu stacjonarnego Zielarnia Warmińska w Olsztynie przy ul. M. Curie-Sklodowskiej 2/12 oraz do sklepu internetowego https://www.zielarniawarminska.pl/macierzanka-ziele-p-18.html