Młody jęczmień- właściwości i zastosowanie

Terminem super żywności (superfoods) określa się nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, bogatą w cenne składniki odżywcze, korzystnie oddziałowujące na organizm.

Produktom przypisuje się cudowne właściwości, które dostarczają wiele witamin, składników mineralnych, enzymów, substancji bioaktywnych, aminokwasów czy kwasów tłuszczowych omega 3. Jednym z takich produktów jest młody zielony jęczmień.

Czym jest młody jęczmień?

W ostatnich latach młody jęczmień stał się jednym z najpopularniejszych środków wspomagających odchudzanie. Jęczmień zwyczajny (łac. Hordeum vulgare L.) jest zbożem znanym od starożytności i uprawianym w wielu krajach świata. Zalicza się do roślin jednorocznych wysiewanych wiosną lub jesienią. Jęczmień w odróżnieniu od pszenicy lepiej znosi niekorzystne warunki klimatyczne, dlatego może być uprawiany w miejscach, gdzie uprawa innych zbóż jest niemożliwa. Zwykle wykorzystuje się nasiona tej rośliny, natomiast najbardziej wartościowe dla zdrowia są pędy młodego jęczmienia.

Zaledwie 5% upraw wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, natomiast aż 75% służy jako pasza dla zwierząt. Około 20% plonów wykorzystuje się do produkcji piwa oraz innych napojów.

Wartości odżywcze młodego jęczmienia

Zielony jęczmień jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Młode źdźbła zawierają:

– chlorofil,

– witaminy z grupy B,

– witaminy C, E, K i beta karoten,

– kwas foliowy,

– żelazo,

– magnez,

– wapń,

– mangan,

– cynk,

– naturalne hormony,

– błonnik,

– aminokwasy.

Właściwości:

– pozytywnie wpływa na kondycję skóry,

– wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego i owrzodzeń,

– zwiększa odporność organizmu,

– działa antyoksydacyjnie,

– wpływa na szybkie gojenie się ran,

– przyspiesza regenerację organizmu,

– wspomaga usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu,

– wspomaga przemianę materii,

– przywraca równowagę pH organizmu,

– przyspiesza perystaltykę jelit,

– obniża poziom cholesterolu we krwi,

– pozytywnie wpływa na układ sercowo- naczyniowy,

–  reguluje poziom glukozy we krwi,

– wykazuje właściwości przeciwzapalne,

– redukuje niekorzystne skutki przewlekłego stresu,

– zmniejsza ryzyko nowotworów,

– zapobiega anemii.

 

Jak stosować młody jęczmień?

Na rynku obecne są preparaty, które zawierają młody jęczmień w postaci kapsułek, tabletek, proszku oraz soku. Tabletki przyjmuje się zazwyczaj dwa razy dziennie 30 min. przed posiłkiem. Proszek z młodego jęczmienia natomiast sprawdzi się idealnie jako dodatek do koktajli, napojów, a nawet sałatek czy owsianki. Stosując preparat z młodym jęczmieniem należy zapoznać się z informacjami zawartymi na ulotce.

 

Przeciwwskazania

Mimo, że nie ma badań sugerujących, iż młody jęczmień może negatywnie wpływać na organizm, to jednak należy zachować ostrożność w jego stosowaniu. Kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby chorujące przewlekle powinny przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować to z lekarzem.

Nie powinno się przekraczać zalecanych dawek sugerowanych przez producentów.

Po tabletki z młodym jęczmieniem (kliknij tutaj) zapraszamy do Zielarnii Warmińskiej.

 

You may also like