Morwa biała- czym jest i jakie właściwości ma ten cudowny owoc?

Morwa jest rośliną, która może rosnąć w każdym klimacie. Występuje w Azji, Ameryce Północnej, Afryce, ale także w niektórych regionach Polski. Jedna z jej odmian czyli morwa biała, o której piszemy w tym artykule pochodzi z Chin, Japonii i Indii. Przywieziono ją do Europy w IX wieku n.e. wraz z gąsienicami jedwabnika, które żywiły się soczystymi liśćmi tego drzewa. Wyglądem przypomina malinę, natomiast jest bardziej podłużna. W Polsce najczęściej możemy spotkać morwę w kolorze białym, natomiast w krajach azjatyckich częściej spotyka się morwę czerwoną i czarną. Owoce tej rośliny dojrzewają pod koniec lipca i po uzyskaniu dojrzałości, spadają z drzewa.

 

Wartości odżywcze morwy białej

Owoce morwy białej wykorzystuje się w ziołolecznictwie najczęściej w formie suszonej. Zawierają one przede wszystkim węglowodany (ok. 80g na 100g owoców), błonnik (ok.14 g), białko czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, miedzi, chromu czy wapnia. Zawierają aminokwasy egzogenne oraz antyoksydanty, przez co chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami, co jest bardzo istotne w profilaktyce wielu chorób.

Liście morwy białej tak jak owoce są równie wartościowe dla naszego organizmu. W suchej masie produktu największą ilość stanowią białka oraz błonnik pokarmowy, a co ważniejsze zawierają związki polifenolowe, w tym flawonoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne. Liście morwy białej są źródłem witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, ale również wapnia, żelaza czy magnezu. Zawierają alkaloid 1,5-dideoksy-1,6-imino-D-sorbitol (DNJ), który ma właściwości przeciwcukrzycowe. Ważnym składnikiem, na który również warto zwrócić uwagę jest kwercetyna, która wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej. Blokuje ona działanie enzymu aldozy, który odpowiada za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Podwyższony poziom sorbitolu szczególnie u cukrzyków, może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu i nerek.

Właściwości morwy białej:

– wspomaga pracę mózgu,

– obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi,

– zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów,

– zapobiega powstawaniu miażdżycy,

– wykazuje właściwości przeciwzapalne,

– wspomaga pracę jelit,

– wspomaga układ sercowo-naczyniowy,

– działa moczopędnie i przeciwgorączkowo,

– wspomaga odchudzanie,

– zapobiega powstawaniu nowotworów,

– zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona oraz Alzheimera,

– działa wybielająco na skórę, co wykorzystuje się w leczeniu przebarwień.

 

Zastosowanie

W kuchni owoce morwy białej można dodać do deserów, owsianek czy jogurtów, ale również można stosować do przygotowania kompotu czy soku. Z suszonych liści natomiast można przygotować napar lub herbatę.

Przeciwwskazania

Morwa biała wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, natomiast kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność. Ze stosowania powinny też zrezygnować osoby uczulone, gdyż może wywołać efekt alergiczny. Roślina ta może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Może wzmacniać lub osłabiać ich działanie, dlatego warto skonsultować to z lekarzem.

 

Po gotowe herbatki (kliknij tutaj) i owoce suszone zapraszamy do Zielarnii Warmińskiej.

You may also like