Napar i placuszki z jasnoty białej

Niedaleko sklepu Zielarnia Warmińska można spotkać wiele cennych ziół. Oczywiście nie warto ich stamtąd zbierać, ale warto je uwiecznić aparatem i zaprezentować właściwości.

Bohaterką dzisiejszego dnia jest jasnota biała.

Zioło cenne szczególnie dla kobiet. Substancje aktywne kwiatów i ziela jasnoty nie tylko oczyszczają krew, układ moczowy i oddechowy, ale także tonizują kobiecy układ rozrodczy. Składniki zawarte w jasnocie pomagają pozbyć się stanów zapalnych w miednicy mniejszej.

W tym celu przygotowujemy napar z 1-2 łyżek kwiatów jasnoty. Parzymy 20 min i pijemy jako herbatę 3 razy dziennie.

Jasnota to także cenne warzywo, które można wykorzystać kulinarnie.

Znalazłam taki oto przepis Łukasza Łuczaja na placuszki:

Składniki:
– 3 jajka
– 4 l posiekanych liści jasnoty białej lub pokrzywy zwyczajnej
– 300-400 g mąki
– 70 g cukru
– 5 g soli

Przygotowanie:
Liście umyć i posiekać drobno, do garnka wrzucić jajka, roztrzepać i dolać taką samą ilość wody, wsypać liście, cukier i sól i wymieszać z jajkiem, potem wsypywać porcjami mąkę, mieszając. Dodać wody, tak, aby mieszanina była kleista, ale nie wodnista. Smażyć na patelni na tłuszczu jak racuchy lub placki ziemniaczane.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz