Napar i placuszki z jasnoty białej

Niedaleko sklepu Zielarnia Warmińska można spotkać wiele cennych ziół. Oczywiście nie warto ich stamtąd zbierać, ale warto je uwiecznić aparatem i zaprezentować właściwości.

Bohaterką dzisiejszego dnia jest jasnota biała.

Zioło cenne szczególnie dla kobiet. Substancje aktywne kwiatów i ziela jasnoty nie tylko oczyszczają krew, układ moczowy i oddechowy, ale także tonizują kobiecy układ rozrodczy. Składniki zawarte w jasnocie pomagają pozbyć się stanów zapalnych w miednicy mniejszej.

W tym celu przygotowujemy napar z 1-2 łyżek kwiatów jasnoty. Parzymy 20 min i pijemy jako herbatę 3 razy dziennie.

Jasnota to także cenne warzywo, które można wykorzystać kulinarnie.

Znalazłam taki oto przepis Łukasza Łuczaja na placuszki:

Składniki:
– 3 jajka
– 4 l posiekanych liści jasnoty białej lub pokrzywy zwyczajnej
– 300-400 g mąki
– 70 g cukru
– 5 g soli

Przygotowanie:
Liście umyć i posiekać drobno, do garnka wrzucić jajka, roztrzepać i dolać taką samą ilość wody, wsypać liście, cukier i sól i wymieszać z jajkiem, potem wsypywać porcjami mąkę, mieszając. Dodać wody, tak, aby mieszanina była kleista, ale nie wodnista. Smażyć na patelni na tłuszczu jak racuchy lub placki ziemniaczane.

Smacznego!

You may also like