NAWŁOĆ POSPOLITA

ROŚLINA CENIONA W FITOTERAPII

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com
nawłoć_pospolita

Nawłoć pospolita, zwana polską mimozą, to roślina należąca do rodziny astrowatych.

Jest rośliną wieloletnią. Dorasta do wysokości 100 cm. Kwitnie od lipca do września. Rośnie w borach, zaroślach, na zboczach, łąkach, w widnych lasach i na polanach. Często tworzy skupiska; lubi gleby ciężkie, bielicowe. Występuje pospolicie w całym kraju.

Poza nawłocią pospolitą w Polsce rośnie również nawłoć kanadyjska, która jest wyższa – dorasta nawet do 200 cm.

Surowcem zielarskim w przypadku nawłoci jest ziele. Zbiera się je w początkach lub w czasie kwitnienia, rozkłada cienką warstwą lub wiesza na sznurkach i suszy w temp. Do 40 stopni. Same liście nawłoci są w smaku mniej ostre niż całe ziele i przy tym równie wartościowe.

Ziele (liście) nawłoci zawiera: saponiny, alkaloidy, glikozydy flawonoidowe (kwercytrynę, rutynę, astragalinę), garbniki, olejek eteryczny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas askorbinowy, amid kwasu nikotynowego, karotenoidy, śluzy, kwas oleanolowy, związki dwuterpenowe, sole, fermenty i inne.

Jakie właściwości lecznicze posiada nawłoć?

  • moczopędne,
  • odtruwające,
  • napotne,
  • przeciwobrzękowe,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwkamicze,
  • odkażające,
  • hipotensyjne (obniża ciśnienie krwi),
  • uspokajające,
  • lekko nasenne,
  • silnie żółciopędne,
  • przeciwzapalne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwbiegunkowe;
  • uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne (przeciwwysiękowe);
  • regulujące przemianę materii i wypróżnienia;
  • pobudzające wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego;
  • przyśpieszające trawienie i wchłanianie mleczka pokarmowego;
  • pobudzające apetyt.

Wskazaniem do stosowania nawłoci, wg dr. Różańskiego, są:

  • skąpomocz,
  • obrzęki,
  • kamica moczowa i żółciowa,
  • stany zapalne nerek i dróg moczowych,
  • krwiomocz, ropomocz, białkomocz i cukromocz,
  • gorączka,
  • przeziębienie,
  • choroby zakaźne i skórne,
  • zatrucia,
  • zaburzenia metaboliczne,
  • zaburzenia trawienia,
  • schorzenia śledziony, wątroby i żołądka,
  • skurcze przewodu pokarmowego,
  • upławy,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • pękanie i przepuszczalność naczyń krwionośnych,
  • wysięki okołostawowe,
  • puchlina wodna (wodobrzusze),
  • nadciśnienie,
  • wyczerpanie nerwowe, stres, bezsenność,
  • nieżyty układu oddechowego,
  • nieżyt jelit,
  • reumatyzm, dna,
  • astma, kaszel różnego pochodzenia, gruźlica,
  • cukrzyca;
  • choroby skórne ropne i na tle łojotoku (trądziki, stany zapalne) – zewnętrznie, do przemywania w formie nalewki.

Jak przygotować napar i nalewkę z nawłoci?

Napar: 2 łyżki ziela lub samych liści zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.

Nalewka: pół szklanki ziela lub liści zalać 400 ml wódki, wytrawiać 14 dni, przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 5-10 ml.

[za dr H. Różański]

Nawłoć można zebrać jeszcze samodzielnie we wrześniu i ususzyć, a jeśli nie macie takiej możliwości, to zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego Zielarnia Warmińska w Olsztynie przy ul. M. Curie-Skłodowskiej 2/12 oraz do sklepu internetowego: https://www.zielarniawarminska.pl/nawloc-pospolita-p-256.html

You may also like