Nawłoć pospolita, zwana polską mimozą, to roślina należąca do rodziny astrowatych.
Jest rośliną wieloletnią. Dorasta do wysokości 100 cm. Kwitnie od lipca do września. Rośnie w borach, zaroślach, na zboczach, łąkach, w widnych lasach i na polanach. Często tworzy skupiska; lubi gleby ciężkie, bielicowe. Występuje pospolicie w całym kraju.
Poza nawłocią pospolitą w Polsce rośnie również nawłoć kanadyjska, która jest wyższa – dorasta nawet do 200 cm.
Surowcem zielarskim w przypadku nawłoci jest ziele. Zbiera się je w początkach lub w czasie kwitnienia, rozkłada cienką warstwą lub wiesza na sznurkach i suszy w temp. Do 40 stopni. Same liście nawłoci są w smaku mniej ostre niż całe ziele i przy tym równie wartościowe.
Ziele (liście) nawłoci zawiera: saponiny, alkaloidy, glikozydy flawonoidowe (kwercytrynę, rutynę, astragalinę), garbniki, olejek eteryczny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas askorbinowy, amid kwasu nikotynowego, karotenoidy, śluzy, kwas oleanolowy, związki dwuterpenowe, sole, fermenty i inne.
Jakie właściwości lecznicze posiada nawłoć?
- moczopędne,
- odtruwające,
- napotne,
- przeciwobrzękowe,
- przeciwgorączkowe,
- przeciwkamicze,
- odkażające,
- hipotensyjne (obniża ciśnienie krwi),
- uspokajające,
- lekko nasenne,
- silnie żółciopędne,
- przeciwzapalne,
- wykrztuśne,
- przeciwbiegunkowe;
- uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne (przeciwwysiękowe);
- regulujące przemianę materii i wypróżnienia;
- pobudzające wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego;
- przyśpieszające trawienie i wchłanianie mleczka pokarmowego;
- pobudzające apetyt.
Wskazaniem do stosowania nawłoci, wg dr. Różańskiego, są:
- skąpomocz,
- obrzęki,
- kamica moczowa i żółciowa,
- stany zapalne nerek i dróg moczowych,
- krwiomocz, ropomocz, białkomocz i cukromocz,
- gorączka,
- przeziębienie,
- choroby zakaźne i skórne,
- zatrucia,
- zaburzenia metaboliczne,
- zaburzenia trawienia,
- schorzenia śledziony, wątroby i żołądka,
- skurcze przewodu pokarmowego,
- upławy,
- zaburzenia miesiączkowania,
- pękanie i przepuszczalność naczyń krwionośnych,
- wysięki okołostawowe,
- puchlina wodna (wodobrzusze),
- nadciśnienie,
- wyczerpanie nerwowe, stres, bezsenność,
- nieżyty układu oddechowego,
- nieżyt jelit,
- reumatyzm, dna,
- astma, kaszel różnego pochodzenia, gruźlica,
- cukrzyca;
- choroby skórne ropne i na tle łojotoku (trądziki, stany zapalne) – zewnętrznie, do przemywania w formie nalewki.
Jak przygotować napar i nalewkę z nawłoci?
Napar: 2 łyżki ziela lub samych liści zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.
Nalewka: pół szklanki ziela lub liści zalać 400 ml wódki, wytrawiać 14 dni, przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 5-10 ml.
[za dr H. Różański]
Nawłoć można zebrać jeszcze samodzielnie we wrześniu i ususzyć, a jeśli nie macie takiej możliwości, to zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego Zielarnia Warmińska w Olsztynie przy ul. M. Curie-Skłodowskiej 2/12 oraz do sklepu internetowego: https://www.zielarniawarminska.pl/nawloc-pospolita-p-256.html