Olej z czarnuszki i jego niesamowite właściwości

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest rośliną jednoroczną z rodziny jaskrowatych, dziko rosnącą na obszarach śródziemnomorskich oraz w zachodniej Azji. W Polsce możemy spotkać gatunek czarnuszki polnej, natomiast wiele gatunków uprawianych jest jako rośliny ozdobne i przyprawy. Jej właściwości oraz zastosowanie znane były już od tysięcy lat. W starożytności była stosowana jako przyprawa i określana jako ,,czarny kminek’’. Dodawano ją do tłustych potraw zapobiegając tym samym podrażnienia przewodu pokarmowego. Nasiona tej rośliny przedłużały czas przydatności produktów do spożycia, zatem dodawana była do marynowania np. ogórków. Muzłumanie przypisywali jej magiczne właściwości, będące lekarstwem na wszystkie choroby.

 

Skład chemiczny czarnuszki

Nasiona czarnuszki są źródłem wielu substancji biologicznie czynnych. Bogate są one w alkaloidy diterpenowe oraz indazolowe. W ich składzie występują również steroidy np. cholesterol i flawonoidy np. kwercetyna, a także kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy, palmitynowy) oraz olejki eteryczne. Nasiona tej rośliny bogate są w witaminę E, A, wapń, miedź, cynk, żelazo czy potas. Olej z czarnuszki w ok. 85% składa się z niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT).

Właściwości czarnuszki

  • wzmacnia system odpornościowy,
  • dzięki zawartości olejków eterycznych udrażnia górne drogi oddechowe oraz pomaga podczas kaszlu czy kataru,
  • pomaga w leczeniu astmy,
  • działa przeciwalergicznie,
  • poprawia apetyt oraz pozytywnie wpływa na układ pokarmowy działając na niego łagodząco,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe oraz przeciwbakteryjne,
  • pomaga w leczeniu reumatyzmu,
  • wykazuje działanie przeciwpasożytnicze,
  • pomaga w oczyszczaniu wątroby,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • działa przeciwnowotworowo.

 

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest doskonałym dodatkiem do potraw. Można używać go do sałatek oraz mięs. Zaleca się, aby osoba dorosła spożywała 1 łyżeczkę dwa razy dziennie do/przed posiłkiem.

 

Preparaty farmaceutyczne na bazie czarnuszki:

  • Olej- tłoczony na zimno z nasion czarnuszki. Charakteryzuje się on gorzkim smakiem, korzennym zapachem oraz ciemnobrązową barwą.
  • Nalewka- wytwarzana z nasion czarnuszki i stosowana przy biegunkach, niestrawnościach oraz zaburzeniach apetytu.
  • Zmielone nasiona- pomocne w łagodzeniu wymiotów.
  • Odwary
  • Napary

Przeciwwskazania:

  • kobiety w ciąży
  • dzieci poniżej 3 roku życia

Nadmiar czarnuszki może powodować bóle i zawroty głowy, bóle brzucha i świąd skóry. Przed rozpoczęciem stosowania warto zasięgnąć opinii lekarza.

 

Po olej z czarnuszki zapraszamy do Zielarni Warmińskiej lub naszego sklepu internetowego (kliknij tutaj).

 

1. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N.: Zdrowie z natury-czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych. Post N Med 2018; XXXI(1A): 61-64

2. Borusiewicz M, Jaczeko Z: Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych. Post Fitoter 2015; 4(16): 223-236

3. Adamska A, Ochocka RJ: Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych. Post Fitoter 2016; 17(2): 97-105.

 

 

 

You may also like