Olejowanie włosów to zabieg, który w naturalny sposób odżywi włosy, przywróci im gładkość i witalność.
Olejowanie jest prostym sposobem pielęgnacji. Można go wykonać również w warunkach domowych. Trzeba jednak pamiętać, by zrobić olejowanie w sposób prawidłowy, a wtedy efekty można zauważyć już po pierwszym zabiegu.
Olejowanie można wykonać na kilka sposobów:
-
na sucho – nakładamy na włosy podgrzany wcześniej olej, zawijamy włosy w turban i pozostawiamy na 1-2 godziny;
-
na mokro – najodpowiedniejsze, jeśli stosujemy dużo kosmetyków do stylizacji włosów – przed olejowaniem myjemy włosy i na wilgotne włosy nakładamy olej w taki sam sposób, jak w przypadku olejowania na sucho;
-
na noc – nakładamy olej na suche lub mokre włosy, zawijamy w turban i pozostawiamy na całą noc – ważne, by zabezpieczyć poduszkę przed zabrudzeniem olejem.
Jak często należy olejować włosy?
Częstotliwość olejowania włosów zależy od ich kondycji. Włosy przesuszone, zniszczone będą wymagały częstszego olejowania, nawet przed każdym myciem włosów. Ważne też, by trzymać olej na włosach odpowiednio długo – nie warto nakładać go np. na kilkanaście minut, ponieważ nie przyniesie to oczekiwanego efektu.
Mycie włosów po olejowaniu
Bardzo istotne jest właściwe usunięcie oleju ze skóry głowy i z włosów. Wiele osób zniechęca się do olejowania właśnie ze względu na nieprawidłowe zmywanie oleju z głowy i związane z tym uczucie przetłuszczenia skóry głowy i włosów. Aby prawidłowo zmyć olej z włosów i skóry, należy go najpierw zemulgować odżywką, następnie ją spłukać i dopiero umyć głowę szamponem. Po umyciu szamponem ponownie nakładamy odżywkę. Można zastosować też płukankę z octu owocowego.
Dobieranie oleju do włosów
Olej należy dobrać odpowiednio do porowatości włosów: wysokoporowatych, średniporowatych i niskoporowatych.
Włosy wysokoporowate (suche, kręcone, zniszczone, szorstkie, łamliwe) potrzebują głębokiego nawilżenia. Idealnie nadawać się będzie do tego olej arganowy, ze słodkich migdałów, z wiesiołka czy z pestek winogron.
Do włosów średnioporowatych (podatne, kręcone, puszące się) odpowiednie będą oleje o średniej wielkości cząsteczek, np. migdałowy, makadamia, sezamowy, oliwa z oliwek, olej z awokado, z pestek śliwki czy z orzechów laskowych.
Włosy niskoporowate (gładkie, śliskie, lejące się) lubią oleje o niewielkich cząsteczkach, które wnikają do wnętrza włosa. Polecane są więc do nich oleje takie, jak np. palmowy, kokosowy, masło shea, kakaowe, mango, olej babassu, olej z pestek granatu czy rycynowy.
Kto nie powinien olejować włosów?
Olejowanie włosów nie jest polecane osobom o prostych, gładkich włosach – niepotrzebnie je przeciąży. Olejowania nie powinny wykonywać także osoby, które rozjaśniają włosy na platynowy czy na chłodny, srebrzysty blond, ponieważ olej, wchodząc w reakcję z rozjaśniaczami, może spowodować zniszczenie koloru, a nawet zniszczenie włosów.