Aronia to popularny krzew, występujący na terenie Polski, którego owoce chętnie zjadamy w dżemach, konfiturach, jako dodatek do deserów czy potraw mięsnych. Roślina ta wywodzi się jednak z obszarów Ameryki Południowej, gdzie od lat jej owoce wykorzystywane są kulinarnie oraz pro-zdrowotnie.
Aby poznać cenne właściwości aronii i wytłumaczyć sposób jej oddziaływania na organizm człowieka, należy przeanalizować skład chemiczny aroniowych jagód.
Nie bez powodu w środowisku naukowym, aronia została okrzyknięta antyoksydacyjnym hitem, a doceniono ją również w kosmetologii i farmacji.
Owoce aronii są przede wszystkim ogromnym źródłem antyoksydantów. Znajdziemy w nich flawonoidy, antocyjany, fenolokwasy, liczne składniki mineralne (miedź, kobalt, lit, bor, molibden, mangan, będące dla człowieka pierwiastkami śladowymi) i mnóstwo witamin. Antocyjany odpowiedzialne są za intensywną, ciemną barwę owoców, a ich zawartość jest tak duża, że nawet dwudziestokrotne rozcieńczenie soku nadal ma różowe zabarwienie.
Zimową porą pij sok z aronii
Owoce aronii, ze względu na dużą zawartość witaminy C, wykazują korzystne właściwości wspomagające układ odpornościowy, ale również właściwości przeciwnowotworowe. Poza witaminą C, aronia jest świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, oraz witaminy E. Dzięki tym składnikom, regularne spożywanie jej owoców wzmacnia naczynia krwionośne, przez co polecane są osobom narażonym na występowanie żylaków, pękających naczynek.
Kwasy fenolowe m.in. kwas kawowy i chlorogenowy posiadają właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i antybakteryjne. Wykazują ochronne oddziaływanie na wątrobę, trzustkę i nerki, a także wspomagają regenerację komórek wątroby.
Przeciw chorobom cywilizacyjnym
Owoce aronii znane są także z właściwości przeciwmiażdżycowych, obniżających ciśnienie krwi oraz poziomu lipoprotein i cholesterolu frakcji LDL. Ponadto sok aroniowy pobudza procesy krwiotwórcze, wzmaga diurezę, działa moczopędnie i oczyszcza organizm.
Bioflawonoidy – na zdrowy wzrok
Zawarte w aronii flawonoidy wykazują pozytywne oddziaływanie na wzrok, nie tylko wspomagając procesy widzenia, ale również mogą opóźniać procesy postępowania chorób tj. jaskra czy zaćma.
Ulga dla jelit
Suszone i mrożone jagody aronii są źródłem błonnika pokarmowego. Pektyny w nich zawarte trafiają prosto do jelita, gdzie stanowią pożywkę dla dobroczynnych bakterii w nim bytujących. Oprócz właściwości prebiotycznych, pektyny działają ochronnie na nabłonek jelitowy i żołądkowy.
Jagody aronii są niezbyt smaczne w stanie surowym. Mają dość cierpki smak. Świetnie sprawdzają się w formie suszonej, do sporządzania naparów, jako składnik herbat, czy jako dodatek do musli. Owoce świeże lub mrożone można wykorzystać do przygotowania koktajli owocowych. Pamiętajmy, że najbardziej wartościowe pod względem zachowania zawartości odżywczej, zaraz obok formy świeżej, są surowce mrożone.
Korzystajmy z aronii na zdrowie!
Źródła:
Różanski H. Zioła wzmagające odporność organizmu na infekcje http://espz.pl/materialy/immunostymulantia.pdf [dostęp:29.12.2018]
Różanski H. Aronia w fitoterapii http://rozanski.li/1900/aronia-w-fitoterapii/ [dostęp: 29.12.2018]
Szopa, A., Kubica, P., & Ekiert, H. (2017). Ecology, chemical composition, health-promoting effects and biotechnological studies on black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott), red chokeberry (Aronia arbutifolia (L.) Pers.) and purple chokeberry (Aronia× prunifolia (Marsh.) Rehd.). Postępy Fitoterapii. http://www.czytelniamedyczna.pl/5990,ekologia-sklad-chemiczny-dzialanie-prozdrowotne-oraz-badania-biotechnologiczne-a.html [dostęp: 29.12.2018].