Pokrzywa to znane i od stuleci wykorzystywane zioło.
Ma ona liczne właściwości lecznicze. Działa:
- moczopędnie – stosowana jest w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych, ponieważ zwiększa ilość moczu wydalanego w ciągu doby, eliminując szkodliwe produkty przemiany materii i mocznik, ponadto oczyszcza krew;
- przeciwcukrzycowo – pobudza pracę trzustki, wpływając na obniżenie poziomu cukru we krwi;
- wzmacniająco na układ odpornościowy – liście i korzeń pokrzywy zawierają składniki zwiększające działanie antygenów wirusowych i interferonu, dzięki czemu organizm jest chroniony przed infekcjami;
- obniżająco na ciśnienie krwi – działa rozkurczowo na mięśnie naczyń krwionośnych;
- przeciwłupieżowo i przeciwłojotokowo – wyciągi z pokrzywy korzystnie wpływają na gruczoły łojowe i mieszki włosowe.
Ponadto pokrzywa zawiera witaminę K, B2, garbniki, kwas askorbinowy, kwas pantotenowy, sole mineralne, które są składnikami hormonów i enzymów uczestniczących w przemianie materii.
Pokrzywę można spożywać w postaci naparów, soków lub wyciągów. Można stosować też kosmetyki na bazie pokrzywy, np. szampony do włosów.
Pokrzywa wspaniale pomaga odtruwać organizm. Pijąc napary czy sok z pokrzywy wspieramy detoksykacje organizmu, a także racę nerek i wątroby.
Jak często pić napar z pokrzywy?
2-3 razy dziennie.
Spożywając pokrzywę należy zachować ostrożność, ponieważ może ona przyczynić sę do niedoborów składników mineralnych i witamin. Z uwagi na to, zę pokrzywa zawiera dużo żelaza, jej spożywanie może doprowadzić do jego nadmiaru w organizmie. Skutkiem nadużywania pkrzywy może być też osłabienie wynikające z hipoglikemii (zbyt niskiego stężenia glukozy we krwi). Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży