Przepis na wino z liści brzozy

Winko z liści brzozy – energia witalna dla Ciebie!

Brzoza to drzewo niezwykle życzliwe człowiekowi. W lecznictwie używa się jej pączków, liści, kory czy też dziegciu.

Odwary, napary i świeży sok z liści stosuje się przy dolegliwościach dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych i artretycznych, przy trądziku, a zewnętrznie w formie tzw. wody brzozowej oraz naparów przy wypadaniu włosów.

Dzisiaj polecamy Wam aromatyczne winko z młodych listków brzozy, ma ono rewelacyjne zdolności oczyszczania wątroby, nerek – jest więc niezwykle cenne przy chorobach krążeniowych, reumatycznych, leczy trądzik, przyspiesza porost włosów, a także dostarcza ogromne ilości życiowej energii.

Przepis:
– 4 garście młodych liści brzozy
– 4 łyżki owoców głogu
– 1 pokruszoną laseczkę cynamonu
– 3 butelki wina białego, gronowego, wytrawnego
– 1 litr miodu

Dokładnie umyć liście brzozy, wsypać do garnka liście i owoce głogu, wlać wino, zagotować. Następnie na małym ogniu gotować około 15 minut. Zaparzać pod przykryciem ½ godziny, przecedzić. Do wywaru dodać miód, zagotować, gorące wino rozlać do butelek. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz