Bohaterem dzisiejszego dnia jest tatarak zwyczajny!
Ta popularna bylina o grubym kłączu, lubiąca bagniste tereny przywędrowała do Europy wraz z hordami tatarskimi. Tatarak wytwarza długie, walcowate kłącza, z których wyrastają proste, wysokie, czerwonawe u podstawy łodygi i mieczowate, zaostrzone na końcach liście.
Do celów leczniczych służą kłącza tataraku.
Zawierają one znaczne ilości olejków eterycznych, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, usprawniając w ten sposób trawienie oraz przyswajanie składników pokarmowych. Dodatkowo związki znajdujące się w olejku mają właściwości uspokajające i wzmacniające.
Preparaty zawierające tatarak zaleca się w przewlekłych zaburzeniach trawiennych, braku apetytu, wzdęciach czy przy kolce jelitowej.
W mieszankach z innymi ziołami podaje się go przy dolegliwościach dróg moczowych oraz w stanach wyczerpania nerwowego, niepokoju i w trudnościach w zasypianiu.
Dziś dzielimy się z Wami przepisem na pyszny syrop tatarakowy, który polecamy w szczególności dla dzieci!
Składniki:
– 2 łyżki tataraku
– 4 szklanki wody
– ½ litra miodu
Przygotowanie:
2 łyżki kłącza tataraku wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować około 15 minut, przecedzić. Dodać ½ litra miodu, zagotować. Syrop rozlać do butelek, wstawić pod koc, by zawekować.
Sposób podania:
Podawać syrop dzieciom, niejadkom, osobom osłabionym, nerwowym, mającym problemy z układem pokarmowym 3 razy dziennie po 1 łyżce, zawsze rozcieńczyć ciepłą wodą lub herbatką ziołową.
Smacznego!