Siemię lniane ma liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Do tego jest łatwo dostępne i staje się coraz popularniejszym składnikiem diety wielu osób.
Najbardziej znane jest jako panaceum na dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Konsystencja kisielu, jaką przybiera siemię lniane po zalaniu wodą, działa na przewód pokarmowy łagodząco i osłonowo. Jest też pożywką dla dobrych bakterii bytujących w jelitach. Ale to nie jedyne jego zastosowanie.
Swoje właściwości zdrowotne siemię lniane zawdzięcza obecności błonnika, lignanów i kwasów tłuszczowych omega-3.
Nasiona siemienia lnianego zawierają dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny wiąże treści układu pokarmowego i opóźnia opróżnianie żołądka, dzięki czemu dłużej odczuwamy sytość po posiłku. Ponadto błonnik rozpuszczalny korzystnie wpływa na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.
Błonnik nierozpuszczalny wiąże wodę i zwiększa objętość mas kałowych, przez co ruchy perystaltyczne jelit są silniejsze, a wypróżnienia bardziej regularne. Należy pamiętać, by przy spożywaniu tego rodzaju błonnika wypijać duże ilości wody – w przeciwnym wypadku może dojść do zaparć.
Siemię lniane jest bogate w lignany, które mają działanie antyoksydacyjne i właściwości hormonów płciowych. Wpływają one korzystnie na układ krążenia, minimalizują ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej, regulują pracę układu hormonalnego, redukują ryzyko wystąpienia raka piersi i jajnika. Ponadto obniżają poziom „złego” cholesterolu (pokazują to badania opublikowane w czasopiśmie „Nutrition and Metabolism”) i glukozy we krwi i chronią przed osteoporozą.
Siemię lniane to jedno z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3, zawiera kwas ALA. Kwasy omega-3 wspierają układ krążenia, zmniejszają stany zapalne, redukują ryzyko miażdżycy i zakrzepów, pozytywnie wpływają na pracę mózgu oraz chronią przed nowotworami.
Ponadto siemię lniane:
- pomaga w utracie masy ciała (dzięki uczuciu sytości po jego spożyciu),
- poprawia stan skóry i włosów,
- łagodzi objawy menopauzy,
- niweluje przewlekłe stany zapalne.
Jak stosować siemię lniane?
Można je spożywać w postaci całych ziaren lub zmielone. Składniki odżywcze dużo lepiej przyswajają się z siemienia mielonego, jednak trzeba pamiętać, by mielić je tuż przed spożyciem, ponieważ tłuszcz z siemienia bardzo szybko ulega utlenieniu, a przez to ziarna tracą część swoich właściwości.
Ziarna siemienia lnianego można zalewać wodą i spożywać po napęcznieniu, można dodawać je w całości lub mielone do sałatek, owsianek, jogurtów i koktajli, a także do pieczywa czy wypieków.
Może być stosowane również jako zamiennik jajka do potraw, np. pulpetów.