Sytuacja epidemiologiczna w kraju w kraju nadal, nie wygląda zbyt dobrze. Codziennie przybywa kilka tysięcy zakażonych, umiera kilkaset ludzi i kończą się wolne miejsca w szpitalach. Dodatkowo nadchodzi zima, podczas której służba zdrowia jest najbardziej przeciążona, a personel medyczny ma jeszcze więcej pracy.
Czy wiesz, że wiele sposobów na walkę z koronawirusem jest na wyciągnięcie ręki? W trosce o Wasze zdrowie, przygotowaliśmy wpis, w którym omawiamy jak wykorzystać to, co daje nam natura, aby wzmocnić swoją odporność i wspomóc się w walce z COVID.
Wielu z nas zapomina o tym jak ważna w budowaniu odporności jest dieta i odpowiednie spożycie witamin i soli mineralnych. Poniżej przedstawię i opiszę, na które składniki odżywcze warto zawrócić uwagę, i w jakich produktach ich szukać.
Na co dokładnie zwrócić uwagę.
Wg badań naukowców z Hiszpanii, najbardziej istotną rolę we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego mają:
-
Witamina A
Badacze wykazali, że w krajach gdzie niedobory w spożyciu wyżej wymienionych składników były większe, odnotowano więcej zakażeń na Covid-19 i przypadków śmiertelnych nim spowodowanych niż w krajach, gdzie substancje te były spożywane znacznie częściej.
Witamina A
Występująca głównie w postaci retinolu i kwasu retinowego substancja ta ma ogromny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu oczu oraz jest odpowiedzialna za utrzymanie skóry i błon śluzowych w dobrej kondycji. Jednak to nie wszystko. Co najważniejsze, w kontekście walki z koronawirusem, warunkuje ona prawidłowy rozwój limfocytów T, czyli krwinek białych, odpowiedzialnych za nasz układ odpornościowy. Aby więc zapewnić sobie prawidłową ilość limfocytów, a co za tym, utrzymywać naszą odporność w dobrym stanie należy spożywać:
- Dobre witaminy A w postaci suplementu
-
Produkty mleczne
-
Ryby
-
Jaja
-
Podroby (w szczególności wątroby)
-
Szpinak
-
Marchew
-
Pomidory
Witamina D
Odpowiedzialna między innymi za prawidłowe funkcjonowanie limfocytów T i B (czyli krwinek odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego), w głównej mierze produkowana jest przez skórę pod wpływem promieni słonecznych. Nie od dziś wiadomo, że większość z nas cierpi na niedobór witaminy D. Dostęp do słońca w ciągu całego roku w naszym klimacie nie pozwala na pełne pokrycie zapotrzebowania na tę substancję. Ponad to dieta przeciętnego Polaka nie dostarcza wystarczającej jej ilości do organizmu przez co osłabiamy swoją odporność. Aby temu zapobiec należy wzbogacić swój jadłospis głównie w tłuste ryby oraz suplementy z witaminą D. Warto wspomnieć, że aby zapewnić skuteczność suplementacji, należy witaminę D przyjmować wraz z witaminą K2 i magnezem.
Witamina C
Znana również jako kwas askorbinowy, jest kluczowym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. To ona jest odpowiedzialna za prawidłowy transport limfocytów, pobudza ich aktywność w przypadku stanów zapalnych oraz bierze udział w syntezie niektórych przeciwciał. Warto więc wspomnieć co powinniśmy jeść aby dostarczać jej odpowiednią ilość:
- Bardzo dobrze przyswajalną witaminę C
-
Papryka
-
Owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, cytryna)
-
Kiwi
-
Kalafior
-
Brukselka
-
Brokuły
-
Truskawki
-
Kiszonki
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B mają szereg funkcji w naszym organizmie. Odpowiadają między innymi, za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, wygląd i zdrowie skóry oraz produkcję przeciwciał i prawidłowy rozwój limfocytów. Oczywiście to tylko kilka z wielu funkcji tych witamin. Więc nie tylko przez wzgląd na odporność ale również, aby utrzymać nasz organizm w zdrowiu należy spożywać:
- Kompleks witamin z grupy B
-
Mięso
-
Jaja
-
Produkty mleczne
-
Orzechy
-
Ryby
-
Podroby
-
Szpinak
Cynk
Wpływ tego pierwiastka na wzmocnienie odporności organizmu polega na jego działaniu przeciwutleniającym, oraz wpływie na aktywność przeciwutleniającą niektórych białek. Możemy go dostarczyć do organizmu między innymi za pomocą:
- Cynku organicznego
-
Mięsa
-
Jaj
-
Ryb
-
Nasion dyni
-
Nasion słonecznika
Żelazo
Poziom żelaza we krwi ma ogromne znaczenie dla zdrowia organizmu. Po za tym, że odpowiada za prawidłową budowe krwinek czerwonych to także wpływa na aktywność limfocytów. Najlepszym źródłem żelaza będą produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ z tych źródeł będzie się ono lepiej wchłaniać. Po za produktami odzwierzęcymi dobrym źródłem tego pierwiastka będą:
- Żelazo organiczne
-
Kasza gryczana
-
Kasza jaglana
-
Orzechy
-
Buraki
-
Groch
Miedź
Jest to pierwiastek występujący w śladowych ilościach w naszym organizmie. Jednak jak się okazuje jego niedobór będzie wpływać na obniżoną odpowiedź układu odpornościowego w trakcie infekcji. Aby zapobiegać taki sytuacją należy spożywać:
- Miedź chelatowaną
-
Kakao
-
Nasiona słonecznika
-
Nasiona dyni
-
Migdały
-
Orzechy
-
Ryby
-
Wątróbkę
Selen
Tak jak miedź, również zalicza się do pierwiastków śladowych jednak tak samo jak miedź odgrywa znaczącą rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pełni kluczową rolę w produkcji przeciwciał oraz wchodzi w skład aminokwasów pełniących rolę przeciwutleniaczy. Warto więc zapobiegać jego niedoborom porzez spożywanie:
- Dobrze przyswajalne formy selenu
-
Orzechów (nalepszym źródłem są orzechy brazylijskie)
-
Ryb
Pamiętajmy, że w okresie gdy jesteśmy narażeni na infekcje, warto zwiększyć spożycie tych mikroskładników, jednak często ciężko jest uzupełnić wszystkie te elementy w większej ilości. W takim wypadku warto wspomóc się sprawdzonymi suplementami.
Bibliografia:
1. Galmés S., Serra F., Palou A., Current State of Evidence: Influence of Nutritional and Nutrigenic Factors on Immunity in the COVID-19 Pandemic Framewok
2. Radomska-Leśniewska D., Wpływ substancji naturalnych na układ odpornościowy, red. Skopińska-Różewska E., 10; s 90