Dziś przedstawiam Wam kolejną roślinę, którą warto zainteresować się na wiosnę.
Jest to bluszczyk kurdybanek – pogromca stanów zapalnych w organizmie.
Przygotowałam dla Was przepis na syrop kurdybankowy, co wzmocni Wasz układ odpornościowy 🙂
Składniki:
- 3 garście świeżego ziela kurdybanka,
- 2 garście kwiatów mniszka lekarskiego z łodygami,
- 1 garść liści babki szerokolistnej,
- 8 szklanek wody,
- 2 pokruszone laski cynamonu,
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
- 4-5 zmielonych goździków,
- 1 l płynnego miodu,
- 4 łyżki octu jabłkowego lub 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
zioła umyć i włożyć do garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na małym ogniu. Następnie odstawić pod przykryciem na 30 min. Przecedzić. Do odwaru dodać dodać przyprawy, miód, ocet jabłkowy lub sok z cytryny zagotować. Gorący syrop wlać do wyparzonych słoików. Wstawić pod koc, by się zawekowały na sucho. Przechowywać w lodówce lub w piwnicy.
Syrop pijemy rozcieńczony z wodą lub z herbatką ziołową. Wzmacnia on siły odpornościowe organizmu i rozpuszcza piasek w nerkach.
Na zdjęciu piękny bluszczyk kurdybanek z ogródka mojej mamy.