Syrop kurdybankowy na wzmocnienie układu odpornościowego

Dziś przedstawiam Wam kolejną roślinę, którą warto zainteresować się na wiosnę.

Jest to bluszczyk kurdybanek – pogromca stanów zapalnych w organizmie.

Przygotowałam dla Was przepis na syrop kurdybankowy, co wzmocni Wasz układ odpornościowy 🙂

Składniki:

  • 3 garście świeżego ziela kurdybanka,
  • 2 garście kwiatów mniszka lekarskiego z łodygami,
  • 1 garść liści babki szerokolistnej,
  • 8 szklanek wody,
  • 2 pokruszone laski cynamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
  • 4-5 zmielonych goździków,
  • 1 l płynnego miodu,
  • 4 łyżki octu jabłkowego lub 4 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

zioła umyć i włożyć do garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na małym ogniu. Następnie odstawić pod przykryciem na 30 min. Przecedzić. Do odwaru dodać dodać przyprawy, miód, ocet jabłkowy lub sok z cytryny zagotować. Gorący syrop wlać do wyparzonych słoików. Wstawić pod koc, by się zawekowały na sucho. Przechowywać w lodówce lub w piwnicy.

Syrop pijemy rozcieńczony z wodą lub z herbatką ziołową. Wzmacnia on siły odpornościowe organizmu i rozpuszcza piasek w nerkach.

Na zdjęciu piękny bluszczyk kurdybanek z ogródka mojej mamy.

You may also like