Dziś prezentujemy Wam kolejne bardzo wartościowe dla Waszego zdrowia zioło – pączki sosny i młode pędy sosny.
Działają one wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, a także lekko napotnie i moczopędnie.
Polecamy Wam syrop sosnowy, bo wzmocni Wasz układ oddechowy!
Przepis:
– 5 garści miażdżonych pączków lub pędów sosny
– 2 szklanki cukru nieoczyszczonego lub 2 szklanki płynnego miodu
– 2 szklanki wody
– 2 pokruszone laseczki cynamonu
– 4 łyżki octu jabłkowego lub 4 łyżki soku z cytryny
Pączki lub pędy sosny wsypujemy do słoja i dodajemy cukier lub miód. Zamykamy i pozostawiamy na słońcu na 7 dni.
Po tygodniu zawartość słoja przelewamy do garnka, dodajemy wodę, cynamon oraz ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Całość należy zagotować, a następnie ogrzewać przez 5 minut. Następnie przecedzamy, wlewamy do słoiczków, zakręcamy i wstawiamy pod koc, by zawekować.
Otrzymany syrop w ilości 3-4 łyżeczek dziennie, można podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zadziała on wzmacniająco na układ odpornościowy, poprawi przemianę materii, a także pomoże przy wiosennych kuracjach oczyszczających organizm.
W przypadku przeziębienia, kaszlu, zapalenia zatok, poleca się stosowanie co godzinę 1 łyżki syropu sosnowego, którą możemy rozcieńczać w 2-3 łyżkach bardzo ciepłej, rozgrzewającej herbatki ziołowej.