Syrop z babki szerokolistnej na wzmocnienie odporności!

Przechodzimy obok niej codziennie nawet nie zastanawiając się nad jej istnieniem, ponieważ jest chwastem.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że można ją stosować na wiele różnych dolegliwości, nie tylko na dziecięce zadrapanie na kolanie.
Babka szerokolistna jest najbardziej cenioną spośród wszystkich z rodziny babkowatych ze względu na szeroki wachlarz zastosowania leczniczego.

Dzięki dużej zawartości cynku, zmiażdżony liść babki stosuje się na miejsca po ukąszeniach, obrzęk mija bez śladu.
Jest cudownym surowcem wykrztuśnym, przy suchym i mokrym kaszlu, polecana również palaczom.
Pomaga na uciążliwą chrypkę.
Leczy błonę śluzową jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego.
Herbatka z babki pobudza wydzielanie soków trawiennych, dlatego polecana jest w przypadku zapalenia żołądka i jelit.
Warto ją stosować w przypadku guzów i cyst, a także w chorobie nowotworowej, w celu regeneracji uszkodzonych tkanek.
Napar i maseczka z babki pomogą na wysypki, wypryski, a także na liszaje.
Nazywana jest także balsamem dla oczu. Ze względu na antybiotyk, który w babce się znajduje, cudownie działa w postaci naparu na zapalenie spojówek i powiek.

Dziś polecamy Wam przepis na syrop z babki szerokolistnej, który wzmocni Waszą odporność.

Składniki:
2 garście liści babki szerokolistnej
6 szklanek wody
1/2 litra miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
kilka goździków
4 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Przygotowanie:

Babkę umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj około 5 minut, zdejmij z ognia, a następnie zaparzaj pod przykryciem 30 minut. Przecedź, dodaj miód, cynamon, kardamon, goździki, ocet lub sok z cytryny. Całość zagotuj. Gorący syrop przelej do słoików. Przechowuj w lodówce lub w piwnicy. Dodawaj do herbatek ziołowych jak sok.

Smacznego!

You may also like