Owoce czarnego bzu to bomba witaminowa – zawierają mnóstwo witaminy C.
Warto zrobić zimowe przetwory, które będą niezastąpione w budowaniu odporności, jak również pomogą wspomóc organizm podczas przeziębień i chorób.
Idealnym rozwiązaniem będzie syrop z czarnego bzu. Można go wykorzystać nie tylko w leczeniu infekcji, ale także w kuchni – jako dodatek do lodów, deserów itp.
Do zrobienia ok. 700 ml syropu potrzebne będzie:
- 800 g owoców czarnego bzu,
- 400 g cukru,
- woda.
Owoce obieramy z szypułek, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła owoce. Podgrzewamy do zagotowania i gotujemy ok. 10 minut. Następnie odcedzamy i przecieramy przez sito. Do soku, który powstanie po przetarciu, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 20-30 minut, aż syrop zgęstnieje. Tak przygotowany syrop przelewamy do butelek/słoików i pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.
Smacznego!