SYROP Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

NATURALNE WSPARCIE PODCZAS INFEKCJI

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com
syrop_z_czarnego_bzu

Owoce czarnego bzu to bomba witaminowa – zawierają mnóstwo witaminy C.

Warto zrobić zimowe przetwory, które będą niezastąpione w budowaniu odporności, jak również pomogą wspomóc organizm podczas przeziębień i chorób.

Idealnym rozwiązaniem będzie syrop z czarnego bzu. Można go wykorzystać nie tylko w leczeniu infekcji, ale także w kuchni – jako dodatek do lodów, deserów itp.

Do zrobienia ok. 700 ml syropu potrzebne będzie:

  • 800 g owoców czarnego bzu,
  • 400 g cukru,
  • woda.

Owoce obieramy z szypułek, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła owoce. Podgrzewamy do zagotowania i gotujemy ok. 10 minut. Następnie odcedzamy i przecieramy przez sito. Do soku, który powstanie po przetarciu, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 20-30 minut, aż syrop zgęstnieje. Tak przygotowany syrop przelewamy do butelek/słoików i pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.

Smacznego!

 

You may also like