Bohaterka dzisiejszego wpisu – roślina niezwykle ciekawa, o pięknych białych kwiatkach i owocach w kształcie serduszek, symbolizujących miłość. Nic więc dziwnego, że ziele wzmacnia serce i reguluje ciśnienie, zarówno niskie, jak i podwyższone.
Tasznik, bo o nim dziś mowa, w starych księgach był opisywany, jako zioło wzmacniające mięśnie, a także hamujące krwotoki.
Kilkusetletnią tradycją było podawanie herbatki z tasznika kobietom w czasie porodu, w celu pobudzenia skurczów oraz po porodzie, by zmniejszyć krwawienia.
Dziś dość nietypowy przepis, mianowicie zaproponujemy Wam wykonanie winka z tasznika.
Przepis:
– 2 garście ziela tasznika
– 1 garść owoców głogu
– 2 butelki wina białego wytrawnego
– 2 pokruszone laseczki cynamonu
– 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
– szczypta zmielonych goździków
– 0,5 l miodu
– 4 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
Zioła myjemy, wrzucamy do garnka i wlewamy wino. Zagotowujemy, a następnie podgotowujemy na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i zaparzamy pod przykryciem przez 30 minut. Przecedzamy, dodajemy miód, cynamon, kardamon, goździki, ocet jabłkowy lub sok z cytryny i całość zagotowujemy. Gorące winko przelewamy do słoików, zakręcamy i wstawiamy pod koc, aby zawekować. Przechowujemy w lodówce lub w piwnicy.
Winko można dodawać do herbatek ziołowych jako sok.
Smacznego!