KWASY OMEGA 6
Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Są one niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zawierają one wiązanie podwójne znajdujące się przy szóstym od końca atomie węgla łańcucha węglowego.
Najważniejsze dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-6 to:
– kwas linolowy (LA)- (silny antyoksydant, chroni przed powikłaniami cukrzycy, hamuje rozwój nowotworów),
– kwas gammalinolenowy (GLA)- (wykazuje korzystne działania dla skóry),
– kwas arachidonowy (AA)- (budulec błon komórkowych, reguluje kurczliwość naczyń krwionośnych).
Źródła kwasów omega-6 w pożywieniu:
– oleje roślinne: słonecznikowy, wiesiołkowy, kukurydziany, rzepakowy, arachidowy, sojowy, ogórecznikowy, olej z pestek winogron,
– sezam, pestki dyni i słonecznika, nasiona konopii siewnych, spirulina, orzechy ziemne, migdały,
– awokado,
– margaryny roślinne.
Główne funkcje prozdrowotne kwasów omega-6:
– regulują ciśnienie tętnicze krwi,
– odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego w życiu płodowym,
– regulują metabolizm,
– pomagają utrzymać dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci,
– ogrywają rolę w produkcji wielu hormonów,
– przyspieszają gojenie się ran,
– obniżają stężenie cholesterolu LDL,
– zapobiegają miażdżycy,
– pomagają zachować zdrowe kości,
– wspomagają leczenie neuropatii cukrzycowej.
Warto jednak pamiętać, że kwasy omega-6 spożywane w nadmiarze mogą przynieść odwrotny skutek. Mogą przyspieszyć zmiany zakrzepowe i miażdżycowe, negatywnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy oraz układ hormonalny. Muszą być one dostarczane do organizmu w obecności kwasów omega-3, o których była mowa w poprzednim artykule kliknij tutaj.
Zapotrzebowanie:
Kwasy tłuszczowe omega-6 zaleca się spożywać w ilości 4% energii diety. Mimo, że kwasy omega-6 wykazują wiele właściwości prozdrowotnych i są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, to pokrycie zapotrzebowania wraz z dietą nie jest problemem. Wystarczy, że w naszych posiłkach pojawiają się takie źródła tłuszczu jak oleje roślinne, nasiona, pestki czy orzechy.
Po wszystkie cenne źródła kwasów tłuszczowych omega-6 kliknij tutaj zapraszamy do Zielarnii Warmińskiej.
1. Achremowicz K., Szary-Sworst K.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2005.
2. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak.: Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2012.
3. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/czy-warto-suplementowac-omega-3–omega-6-i-omega-9-