Tłuszcze roślinne źródłem kwasów omega-6. Zbawienne właściwości oleju, pestek, nasion i orzechów.

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com

KWASY OMEGA 6

Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Są one niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zawierają one wiązanie podwójne znajdujące się przy szóstym od końca atomie węgla łańcucha węglowego.

Najważniejsze dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-6 to:

– kwas linolowy (LA)- (silny antyoksydant, chroni przed powikłaniami cukrzycy, hamuje rozwój nowotworów),

– kwas gammalinolenowy (GLA)- (wykazuje korzystne działania dla skóry),

– kwas arachidonowy (AA)- (budulec błon komórkowych, reguluje kurczliwość naczyń krwionośnych).

 

Źródła kwasów omega-6 w pożywieniu:

– oleje roślinne: słonecznikowy, wiesiołkowy, kukurydziany, rzepakowy, arachidowy, sojowy, ogórecznikowy, olej z pestek winogron,

– sezam, pestki dyni i słonecznika, nasiona konopii siewnych, spirulina, orzechy ziemne, migdały,

– awokado,

– margaryny roślinne.

 

Główne funkcje prozdrowotne kwasów omega-6:

– regulują ciśnienie tętnicze krwi,

– odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego w życiu płodowym,

– regulują metabolizm,

– pomagają utrzymać dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci,

– ogrywają rolę w produkcji wielu hormonów,

– przyspieszają gojenie się ran,

– obniżają stężenie cholesterolu LDL,

– zapobiegają miażdżycy,

– pomagają zachować zdrowe kości,

– wspomagają leczenie neuropatii cukrzycowej.

Warto jednak pamiętać, że kwasy omega-6 spożywane w nadmiarze mogą przynieść odwrotny skutek. Mogą przyspieszyć zmiany zakrzepowe i miażdżycowe, negatywnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy oraz układ hormonalny. Muszą być one dostarczane do organizmu w obecności kwasów omega-3, o których była mowa w poprzednim artykule kliknij tutaj.

Zapotrzebowanie:

Kwasy tłuszczowe omega-6 zaleca się spożywać w ilości 4% energii diety. Mimo, że kwasy omega-6 wykazują wiele właściwości prozdrowotnych i są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, to pokrycie zapotrzebowania wraz z dietą nie jest problemem. Wystarczy, że w naszych posiłkach pojawiają się takie źródła tłuszczu jak oleje roślinne, nasiona, pestki czy orzechy.

Po wszystkie cenne źródła kwasów tłuszczowych omega-6 kliknij tutaj zapraszamy do Zielarnii Warmińskiej.

 

 

1. Achremowicz K., Szary-Sworst K.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2005.

2. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak.: Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2012.

3. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/czy-warto-suplementowac-omega-3–omega-6-i-omega-9-

You may also like