Warzywa duszone na maśle z płatkami drożdżowymi

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com

 

Płatki drożdżowe, które są dostępne w ofercie Zielarni Warmińskiej, są bardzo odżywcze. Można je jeść bezpośrednio z torebki, a także dodawać do różnych potraw.

Dziś proponuję Wam proste, smaczne i sycące danie, które w sam raz nadaje się do piątkowego menu.

Warzywa duszone na maśle z płatkami drożdżowymi są niezwykle sycące i odżywcze. Potrawa jest bezglutenowa. Ma bogactwo witamin i mikroelementów. Dostarczy mnóstwo beta karotenu, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B oraz bogactwo aminokwasów.
Danie można zjeść w domu na ciepło lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie.
Polecam każdemu, kto chce smacznie zjeść!

 

Warzywa duszone na maśle z płatkami drożdżowymi.

Składniki:


ilość porcji: 2
– 2 duże marchwie
– 1 średniej wielkości por
– 1 mniejszy brokuł
– ząbki z 1/2 główki czosnku
– 1/2 paczki mrożonej fasolki
– 1/3 kostki ekologicznego masła Ekołukta
– 3 łyżki płatków drożdżowych (można użyć więcej)
– 1 łyżeczka kurkumy (można użyć więcej)
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich (można użyć więcej)
– czarny mielony pieprz do smaku
– sól himalajska i sól czarna do smaku

Sposób przygotowania:
Przygotowanie: 30 minut› Gotowe w: 30 minut
Brokuł rozdzielić na różyczki, a pozostałe warzywa obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło i dodać marchew. Należy ją dusić około 10 minut. Następnie należy dodać pozostałe warzywa. wszystko razem dusić mieszając do uzyskania miękkości.
Pod koniec należy dodać zioła prowansalskie, kurkumę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całość, posypać płatkami drożdżowymi i podać.
Smacznego!

 

You may also like

Zostaw komentarz