Traganek błoniasty do kolejne zioło, którego walory zdrowotne wykorzystywane są od setek lat w tradycyjnej medycynie Chińskiej. Należy do rodziny roślin motylkowatych. Wywodzi się z Azji, ale rozpowszechniony jest w całej Europie. Przed Chińczyków traganek nazywany jest huang Qi, co oznacza: żółty przywódca. Wynika to z lekkiego żółtego zabarwienia korzenia traganka. Azjaci uważają, że ziele to równoważy siły witalne, wzmacnia organizm i oraz wydłuża życie i młodość.
Związki bioaktywne w korzeniu traganka występują w odpowiednim stężeniu, dopiero w 4-5 roku życia rośliny. Wtedy właśnie pozyskuje się surowiec do dalszej dystrybucji. Traganek jest rośliną o bogatym składzie chemicznym. Liczy ponad 126 różnych substancji. Większość z nich wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Najważniejsze z nich to astragalozydy, agroastragalozydy, astramembraniny; izoflawony, polisacharydy (astrogaloglukany) oraz flawonoidy (pochodne kwercetyny, kemferolu, izoramnetyny, kalykozyny, izoflawonoidy).
Działanie traganka błoniastego
Ze względu na bogaty skład, traganek błoniasty cieszy się dużą popularnością jako roślina prozdrowotna. Najbardziej znane właściwości traganka to oddziaływanie na układ immunologiczny. Traganek polecany jest w profilaktyce nawracających infekcji, podczas grypy, przeziębień oraz w różnego rodzaju stanach zapalnych. Sprawdzi się również przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Oddziaływanie na układ odpornościowy wynika z faktu, iż substancje aktywne zawarte w korzeniu traganka stymulują wydzielanie interferonu, czyli białka, które odpowiedzialne jest z reakcję obronną organizmu.
Preparaty z traganka błoniastego poleca się również w profilaktyce chorób nowotworowych oraz we wczesnych etapach boreliozy. Dużo mówi się o przeciwstarzeniowych właściwościach tej rośliny, które wiążą się z hamowaniem skracania telomerów , co zapobiega starzeniu się i obumieraniu komórek.
Traganek doceniony został również w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystuje się jego cenne właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i regenerujące. Kosmetyki z jego udziałem zwiększają odporność skóry na niekorzystne czynniki środowiskowe, jak np. temperatura czy zanieczyszczenie powietrza. Jest to istotne szczególnie w sezonie grzewczym, gdzie stężenie toksyn w powietrzu bardzo często przewyższa dopuszczalne normy.
Korzeń traganka wykorzystuje się również w kuchni. Ze względu na dużą zawartość polisacharydów, korzeń tej rośliny jest dość słodkawy. Chińczycy traktują więc go jako słodzidło i stosują do przyprawiania różnych potraw.
Na rynku traganek występuje w postaci sproszk0wanej, w kapsułkach oraz w postaci ciętego, suchego korzenia. Taki surowiec służy do przygotowywania naparów, odwarów i nalewek. Herbatka z traganka ma żółtawe zabarwienie i słodki, przyjemny smak. Aby zwiększyć ekstrakcję substancji chemicznych podczas gotowania odwaru, korzeń traganka można rozdrobnić w moździerzu.
Jak każde ziele o bogatym składzie chemicznym, traganek nie może być stosowany przez wszystkich. Przeciwwskazania dotyczą oczywiście kobiety w ciąży oraz podczas laktacji, ze względu na brak badań, ale również osoby z chorobami autoimmunologicznymi. Pamiętajmy! W przypadku suplementacji jakimkolwiek preparatem z ziół przez osoby z jednostkami chorobowymi, zaleca się konsultację z lekarzem.
Zachęcamy do pozostawienia swoich opinii, doświadczeń związanych z piciem/ stosowaniem traganka błoniastego. Podzielcie się w komentarzach 🙂
Źródła:
http://rozanski.li/483/astragalus-membranaceus-bunge-traganek-bloniasty-jako-immunostymulator/ [dostęp: 03.12.2018]
Ekiert, H., Ekiert, R., & Muszyńska, B. (2014). Nowości dotyczące roślinnych surowców leczniczych w polskich i europejskich monografiach farmakopealnych 2009–2013. Część I. Błędy związane z wydawaniem leków, sytuacja w Polsce i na świecie, 70(1), 34-47.
Kowalczyk, T., Łucka, M., Szemraj, J., & Sakowicz, T. (2015). Terapeutyczny potencjał metabolitów wtórnych produkowanych w kulturach korzeni włośnikowatych. Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej, 69.