ZADBAJ O ODPORNOŚĆ ZE ŚW. HILDEGARDĄ CZ. I

JELITA - PODSTAWA ODPORNOŚCI

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com
jelita-odporność

Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon przeziębień.

Każdy z nas próbuje więc jakoś wzmocnić odporność. Pamiętajmy jednak, że aby ją zbudować i przygotować organizm do zimy, musimy dbać o to przez całe lato. Teraz jest już ostatni dzwonek, by się nią zająć.

Co zalecała św. Hildegarda na podniesienie odporności organizmu?

Należy pamiętać, że odporność zaczyna się w jelitach. Dlatego to, co jemy, ma ogromne znaczenie. Większość chorób bierze swój początek właśnie w jelitach.

Jak zadbać o jelita?

Św. Hildegarda zalecała:

  • unikanie śluzotwórczych owoców i warzyw, zarówno surowych, jak i w postaci przetworzonej, tj. truskawek, brzoskwiń, śliwek, gruszek, porów,
  • unikanie wszelkich surowych potraw, a spożywanie tylko posiłków ciepłych, które dodają więcej energii,
  • regularne nawadnianie organizmu – długotrwały niedobór wody powoduje wiele dolegliwości, takich jak napięciowe bóle głowy, zaparcia, bóle brzucha, a nawet poważniejsze schorzenia,
  • unikanie cukrów i produktów mlecznych, które są śluzotwórcze i powodują rozrost candidy w jelitach,
  • ograniczenie mięsa, przede wszystkim wieprzowiny, na rzecz warzyw.

Zalecenia św. Hildegardy mogą wydawać się nam dość restrykcyjne. Jednak warto skorzystać z jej porad, a może okazać się, że wpłyną one fenomenalnie na naszą odporność!

You may also like

Zostaw komentarz