Jak wiadomo, odporność organizmu zależy od stanu jelit.
W części I przedstawiliśmy porady św. Hildegardy jak zadbać o jelita by wzmocnić odporność https://joannakulczyk.pl/zadbaj-o-odpornosc-ze-sw-hildegarda-cz-i/
W dzisiejszym wpisie zwrócimy uwagę na mikrobiotę.
W celu podniesienia odporności organizmu powinniśmy zadbać o odpowiednie zakwaszenie żołądka oraz uzupełnienie pożytecznej flory bakteryjnej jelit (mikrobioty). W tym celu należy uzupełnić dietę we wszelkiego rodzaju kiszonki. Z diety eliminujemy też słodkie owoce.
Oczyszczanie jelit dopełni tzw. Złoto Hildegardy, czyli mieszanka z wszewłogą górską dodana do miodu gruszkowego.
Jak przyrządzić Złoto Hildegardy?
Składniki:
- 1,5 kg gruszek
- 8 łyżek miodu
- 100 g mieszanki ziołowej zawierającej korzeń wszewłogi górskiej, korzeń galgantu korzeń lukrecji oraz cząber ogrodowy
Przygotowanie:
1,5 kg obranych, ugotowanych na miękko i odcedzonych gruszek zmiksować na mus. Do musu dodać 8 łyżek stołowych rozgrzanego miodu oraz 100g mieszanki ziołowej, wymieszać i zagotować przez chwilę. Wlać do sterylnych słoików. Przechowywać w lodówce.