ZADBAJ O ODPORNOŚĆ ZE ŚW. HILDEGARDĄ CZ. II

MIKROBIOTA

kiszonki-jelita-odporność-mikrobiota

Jak wiadomo, odporność organizmu zależy od stanu jelit.

W części I przedstawiliśmy porady św. Hildegardy jak zadbać o jelita by wzmocnić odporność https://joannakulczyk.pl/zadbaj-o-odpornosc-ze-sw-hildegarda-cz-i/

W dzisiejszym wpisie zwrócimy uwagę na mikrobiotę.

W celu podniesienia odporności organizmu powinniśmy zadbać o odpowiednie zakwaszenie żołądka oraz uzupełnienie pożytecznej flory bakteryjnej jelit (mikrobioty). W tym celu należy uzupełnić dietę we wszelkiego rodzaju kiszonki. Z diety eliminujemy też słodkie owoce.

Oczyszczanie jelit dopełni tzw. Złoto Hildegardy, czyli mieszanka z wszewłogą górską dodana do miodu gruszkowego.

Jak przyrządzić Złoto Hildegardy?

Składniki:
  • 1,5 kg gruszek
  • 8 łyżek miodu
  • 100 g mieszanki ziołowej zawierającej korzeń wszewłogi górskiej, korzeń galgantu korzeń lukrecji oraz cząber ogrodowy
Przygotowanie:

1,5 kg obranych, ugotowanych na miękko i odcedzonych gruszek zmiksować na mus. Do musu dodać 8 łyżek stołowych rozgrzanego miodu oraz 100g mieszanki ziołowej, wymieszać i zagotować przez chwilę. Wlać do sterylnych słoików. Przechowywać w lodówce.

Złoto Hildegardy należy spożywać 3 razy dziennie, Taka kuracja zapewni harmonię mikrobioty, która zasiedli jelita.

You may also like

Zostaw komentarz