ZADBAJ O ODPORNOŚĆ ZE ŚW. HILDEGARDĄ CZ. IV

WITAMINY W BUDOWANIU ODPORNOŚCI

żywność-wzmacniająca-odporność

Witaminy odgrywają istotną rolę w budowaniu i utrzymaniu odporności organizmu i dobrego zdrowia.

Dostarczanie organizmowi witamin jest ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy warunki atmosferyczne, zmiana diety oraz przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach i zwiększona aktywność wirusów sprzyjają spadkowi odporności.

Dlatego też trzeba, zwłaszcza w tym okresie, wspierać odporność poprzez dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin.

Św. Hildegarda zwracała uwagę, że niezbędne jest uzupełnienie niedoborów witamin i mikroelementów, przede wszystkim zadbanie o odpowiedni poziom:

  • witamin z grupy B,
  • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K.

Św. Hildegarda podkreślała, że: gdy soki w człowieku zachowują właściwą miarę, jest on zdrowy. Jeśli jednak zachwieje się ich równowaga to powodują one, że czuje się on osłabiony i choruje”.

Witamin z grupy B należy organizmowi dostarczać regularnie, ponieważ w większości (oprócz wit. B12) nie są one magazynowane w organizmie. Najlepszym ich źródłem jest odpowiednio skomponowana dieta. Witaminy z grupy B są potrzebne do:

  • wykorzystania energii z pożywienia,
  • prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • wytwarzania czerwonych krwinek,
  • utrzymania dobrej kondycji skóry i błon śluzowych.

Witaminy ADEK odpowiadają z kolei za:

  • prawidłowe widzenie,
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • prawidłowy rozwój układu kostnego,
  • regulację poziomu glukozy we krwi,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • opóźnianie procesów starzenia,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych,
  • procesy krzepnięcia krwi.

Aby uzupełniać witaminy w codziennej diecie, wg św. Hildegardy należy wprowadzić do niej orkisz, który powinien stać się podstawą posiłków. Oprócz tego w jadłospisie powinny pojawić się owoce, warzywa i zioła, ale uwaga – nie wszystkie!

Wśród warzyw św. Hildegarda wskazuje na:

  • seler,
  • buraki,
  • marchew,
  • pietruszkę,
  • cebulę,
  • dynię,
  • czosnek,
  • fasolę.

Owoce jakie zaleca święta to:

  • jabłka,
  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • pigwa,
  • nieśplik japoński,
  • dereń, jeżyny,
  • porzeczki,
  • daktyle,
  • maliny,
  • owoce cytrusowe,
  • gruszki.

Z kolei mięso i przetwory mleczne powinny być tylko dodatkiem do posiłków, a nie ich podstawą.

Warto wypróbować porady św. Hildegardy, a może kolejny sezon jesienno-zimowy okaże się dla nas wolnym od uciążliwych infekcji.

Poniżej poprzednie wpisy dotyczące budowania odporności wg św. Hildegardy:

https://joannakulczyk.pl/zadbaj-o-odpornosc-ze-sw-hildegarda/

https://joannakulczyk.pl/zadbaj-o-odpornosc-ze-sw-hildegarda-cz-ii/

https://joannakulczyk.pl/zadbaj-o-odpornosc-ze-sw-hildegarda-cz-i/

You may also like

Zostaw komentarz