W zadbaniu o odporność organizmu mogą pomóc nam zioła.
Św. Hildegarda z Bingen polecała zioła takie, jak:
- bertram (pierściennik lekarski),
- galgant (zwany też dzikim kardamonem),
- koper włoski,
- mieszanka pelargoni (bodziszka cuchnącego) z bertramem i gałką muszkatołową.
Bertram – jego sproszkowany korzeń jest jednym z ważniejszych składników diety polecanej przez św. Hildegardę. Bertram wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i odflegmiające. Bertram można i wręcz należy stosować do wszelkiego rodzaju potraw, nawet do kanapek – jego smak jest uniwersalny, dzięki czemu nie zaburza smaku potraw, a podnosi biodostępność zawartych w nich składników odżywczych.
Galgant – jego mielony korzeń dodawać należy do potrawa, przede wszystkim tych „cięższych”. Działa on pobudzająco na soki trawienne, podnosi walory smakowe potraw, wpływa na drożność naczyń oraz rozgrzewa. W smaku podobny jest nieco do imbiru.
Koper włoski – powinno się go dodawać głównie do zup (w postaci bulwy) oraz spożywać w postaci herbatek zaparzanych z nasion. Oczyszcza żołądek, poprawia wzrok i gospodarkę wodną organizmu, dodaje witalności i poprawia samopoczucie.
Pelargonia z bertramem i gałką muszkatołową – nazywana jest „proszkiem na grypę”, ponieważ zapobiega przeziębieniom, pomaga w leczeniu kaszlu, kataru i innych objawów. Mieszanka jest również dobra na serce. Należy ją stosować głównie w czasie miesięcy chłodnych. Ważne by zażywać mieszankę zamiennie z innymi ziołami, aby nie przyzwyczaić organizmu i zachować wysoką odpowiedź taknek na ten specyfik.
Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na pochodzenie ziół – wybierajmy tylko zioła ze sprawdzonego źródła.
W innym wypadku należy liczyć się ze słabszym ich działaniem.
Dodatkowo św. Hildegarda zalecała rezygnację z pszenicy na rzecz prozdrowotnych odmian orkiszu.
2 komentarze
I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a visit this webpage on regular basis to take updated from most recent reports.
Excellent way of telling, and good article to obtain data regarding my
presentation topic, which i am going to deliver in school.
Comments are closed.