Zdrowy organizm i atrakcyjna sylwetka dzięki prostej zmianie! Zobacz jak w łatwy sposób zaplanować swój jadłospis.

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com

Układanie menu na kilka dni nie jest niczym trudnym. Warto to robić, ponieważ dzięki temu łatwiej nam planować zakupy, dzięki czemu nie będziemy marnować jedzenia i łatwiej nam będzie oszczędzać pieniądze. Za jednym zamachem możemy czasem przygotować kilka posiłków, co z pewnością może ułatwić życie i pozwoli na zyskanie wolnego czasu, którego nam zawsze brakuje.

Specjalnie dla was, opracowaliśmy krótki wpis o tym jak zaplanować sobie posiłek aby dostarczał wszystkich składników odżywczych.

Najłatwiej będzie zacząć od zakupu przypraw i soli (zachęcamy do przejrzenia oferty naszego sklepu, gdzie oferujemy zdrowe przyprawy naturalnego pochodzenia (kliknij tutaj)). O ile przyprawy możemy dodawać w takiej ilości jaka nam będzie pasować to z solą jest już trochę inaczej. W ciągu dnia nie możemy jej używać więcej niż 1 łyżeczkę, czyli 5 gramów. Z początku dania mogą wydawać się trochę mdłe jeśli ograniczymy ilość soli, ale to uczucie szybko mija.

Następnie warto zaplanować co będziemy jeść w ciągu najbliższych dni. Przykładowo, jeśli zamierzamy kupić kurczaka, możemy zaplanować już kilka dań, np: rosół z kości, udka pieczone, kotlety z piersi. W ten sposób w czasie 1 zakupów kupujemy produkty na kilka dni i nie musimy tracić czasu ani pieniędzy na kolejne wizyty w sklepie. Podobnie w przypadku innych gatunków mięs lub ryb. Starajmy się wykorzystywać w daniach wszystko co kupimy.

Teraz przejdźmy do komponowania posiłków. Powinny one dostarczać białka, węglowodanów, tłuszczy oraz witamin i soli mineralnych. Najprościej będzie to przedstawić na podstawie przykładu:

Pieczona pierś z kurczaka w rękawie z pieczonymi batatami i sałatką z rukoli i ogórków polana oliwą z oliwek.

  • Białko: Pierś z kurczaka

  • Węglowodany: Batat

  • Tłuszcze: Oliwa z oliwek

  • Witaminy i sole mineralne: Rukola i ogórek.

Komponując taki posiłek musimy skorzystać z pełnowartościowego źródła białka, węglowodanów i tłuszczu oraz do każdego posiłku dodajemy warzywa lub owoce. Jest to najprostsza i najbardziej intuicyjna metoda. Prawda, że nic trudnego?

Przejdźmy teraz do planowania dziennego jadłospisu.

Najzdrowszą i najbardziej uniwersalną liczbą posiłków będzie 5. Łatwo to sobie rozplanować i pozwala to jednocześnie uniknięcie podjadania między głównymi posiłkami.

Dalej mamy dwie opcje. Możemy każdy posiłek przygotowywać o takiej samej objętości, ale myślę, że bardziej naturlane dla naszej kultury będzie taki podział:

  • Śniadanie
  • II śniadanie
  • Obiad
  • Podwieczorek
  • Kolacja.

Głównymi posiłkami powinny być śniadanie, obiad i kolacja. To one powinny zawierać najwięcej kalorii. Na II śniadanie i podwieczorek, warto wypić koktajl lub zjeść zdrowy deser. Przygotowując koktajle i desery, warto skorzystać z darów natury, które będą ubogacać posiłki w cenne składniki odżywcze. Do wspomnianych darów możemy zaliczyć: pierzgę, pyłek kwiatowy, spirulinę i kakao 100%. Dodatkowo jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, możemy mąkę pszenną zamienić na kokosową. (kliknij tutaj)

Mamy nadzieję, że wpis ten wyjaśnił wam, jak zaplanować swój nowy zdrowy jadłospis. 🙂

You may also like