Żelki z czarnego bzu to świetny sposób na podniesienie odporności, zwłaszcza u dzieci, które chętnie sięgają po słodkości.
Można je przygotować z samodzielnie zrobionego wcześniej syropu z czarnego bzu. Wykonanie jest bardzo proste, a zyskujemy wspaniałe wsparcie odporności w sezonie chorób i przeziębień.
Przepis na żelki z czarnego bzu:
- 150 ml syropu z czarnego bzu,
- 100 ml wody,
- 4 płaskie łyżeczki agar-agar.
Syrop z wodą należy zagotować, do gotującego się płynu dodać agar i mieszać do rozpuszczenia, gotować jeszcze chwilę. Powstałą w ten sposób masę wlewamy do foremek silikonowych (na kostki lodu)i pozostawiamy do stężenia.
Aby żelki były jeszcze atrakcyjniejsze dla dzieci, warto zrobić je w foremkach o różnych ciekawych kształtach.
Smacznego!!!