Zioła Indian Ojibwa super sposób na poprawę odporności

To unikalne połączenie różnych gatunków ziół i korzeni, które od setek lat stosowali północnoamerykańscy Indianie z plemienia Ojibwa. Stamtąd też wywodzi się receptura, która w oryginale zakłada użycie czterech gatunków ziół: korzenia łopianu, szczawiu polnego, kory wiązu czerwonego, korzenia rabarbaru. Oprócz proporcji, ważne było, aby zbiór roślin przeprowadzić w odpowiednim momencie ich wzrostu. Dopiero wtedy mieszanka miała najcenniejsze właściwości pokrzepiające organizm. Ojibwa stosowali te zioła w walce z chorobami, które atakowały rdzennych mieszkańców po napływie pierwszych, europejskich osadników.

Dziś, mieszanka pod nazwą Zioła Indian OJibwa może zawierać dodatkowo czerwoną koniczynę,  rukiew wodną, drapacz lekarski oraz listownicowce.

Cudowne właściwości Herbaty Indian zostały nagłośnione w latach 20 ubiegłego wieku, kiedy młoda pielęgniarka Renne Caisse zainteresowała się przypadkiem wyleczenia nowotworu piersi u jednej z pacjentek stosującej mieszankę gorzkich ziół, przygotowaną przez indiańskiego szamana. Renne całe swoje życie poświęciła aspektowi ziołowej herbaty w terapii nowotworów, a receptura jej przygotowania przed długi czas była nieujawniana.

Aby zrozumieć zasadność stosowania tej mieszanki jako pomoc w leczeniu różnych schorzeń, należy przyjrzeć się poszczególnym jej komponentom.

KORZEŃ ŁOPIANU (Arctium lappa) stanowi największą część mieszanki. Jego właściwości dotyczą przede wszystkim silnego oczyszczania organizmu. Wpływa na regenerację wątroby, pobudza pracę nerek, wspomaga apetyt, działa moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Rewelacyjnie wspomaga przemianę materii, nawilża ściany żołądka. W jego składzie znajdziemy związki poliacetylenowe, fitosterole, kwasy organiczne, substancje białkowe, inulinę, związki siarki i fosforu.

SZCZAW POLNY  (Rumex acetosella) – znany jest przede wszystkim jako panaceum na niestrawność. Jego działanie polega również na pobudzaniu wydzielania żółci, ale dodatkowo wyróżnia się właściwościami przeciwgrzybiczymi, przeciwzapalnymi, przeciwpsożytniczymi oraz antyseptycznymi. Należy pamiętać, że szczaw spożywany w nadmiarze może być niebezpieczny, ze względu na odkładanie się szczawianów w pęcherzu moczowym i nerkach, co sprzyja powstawaniu kamicy moczowej. Związki szczawianowe mają także tendencję do absorbowania wapnia, co może skutkować chociażby zaburzeniami kurczliwości mięśni.

KORZEŃ RABARBARU (Rheum palmatum) ma bardzo gorzki smak, co wpływa na wzmożone wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a to w efekcie poprawia trawienie. Niewielkie dawki korzenia rabarbaru będą przeciwdziałały biegunkom, a większe ułatwiały wypróżnianie. Posiada także właściwości bakteriobójcze, antyalergiczne, ściągające, przeciwutleniające i antynowotworowe. Doceniany przez kobiety w okresie menopauzy – łagodzi jej nieprzyjemne objawy tj. rozdrażnienie, czy nadmierna potliwość.

KORA WIĄZU CZERWONEGO (Slippery elm, Ulmus rubra) działa łagodząco w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Surowiec ten ma właściwości śluzowe , które tworzą barierę ochronną w układzie trawiennym. Dodatkowo działa uszczelniająco na jelita oraz pochłania toksyny. Kora z wiązu czerwonego jest bardzo popularna w Ameryce Północnej – rodzimym terenie występowania drzew z gatunku wiązowatych. Dr Różański rekomenduje wodne wyciągi z kory wiązu, jako pomoc w leczeniu m.in. choroby wrzodowej, refluxu, zgagi, zapalenia jelit i żołądka, w zespole jelita drażliwego.

KONICZYNA CZERWONA (Trifolium pratense) to przede wszystkim źródło izoflawonów, które wykazują podobne działanie do estrogenów, a więc regulują gospodarkę hormonalną. Koniczyna pomaga złagodzić objawy PMS oraz uregulować miesiączkowanie. Dodatkowo oddziałuje na układ nerwowy zmniejszając napięcie, podnosząc nastrój, poprawiając sen a także pozytywnie wpływając na pracę serca i  libido.

RUKIEW WODNA zwana jest inaczej rzeżuchą wodną. Posiada silne właściwości przeciwnowotworowe, może zapobiegać rozwojowi raka prostaty, żołądka płuc oraz raka piersi. Zawiera spore ilości witaminy A i C, które odpowiedzialne są za odnowę komórkową, działają wspomagająco na układ odpornościowy oraz są silnymi przeciwutleniaczami.

DRAPACZ LEKARSKI (Cnicus benedictus)  inaczej oset błogosławiony to roślina o zbliżonych właściwościach do koniczyny pod względem oddziaływania na układ hormonalny. Zaleca się g go matkom w okresie karmienia na zwiększenie laktacji oraz na wyregulowanie cyklu. Zawiera sporo substancji goryczkowych, które jak już wiemy oddziałują na pracę całego układu pokarmowego, pobudzają ruchy jelit, wzmagają wydzielanie soków trawiennych i żółci.

LISTOWNICA (Laminaria) to rodzaj glonów, należących do klasy brunatnic, występujących w Oceanie Atlantyckim oraz północnym Pacyfiku. Laminaria to głównie źródło jodu. Glony te wykorzystywane są do produkcji preparatów jodowych oraz kwasu alginowego – naturalnego zagęstnika. Dodatkowo listownica pobudza czynności tarczycy, obniża ciśnienie krwi, działa regenerująco wzmacniająco i przeciwmiażdżycowo. Szczególnie polecana jako środek wspomagający przemianę materii, regulujący wypróżnienia.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze substancje aktywne obecne w poszczególnych komponentach Ziół Indian Ojibwa.

Sposób użycia Ziół Indian Ojibwa – przepis na wywar

W naczyniu należy zagotować około pół szklanki wody i dodać do niej 1 łyżeczkę mieszanki gorzkich ziół (na 100 ml wody – 1 łyżeczka mieszanki). Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Uzyskany wywar należy odstawić pod pokrywką na około 10-12 godzin, nie mieszając. Po tym czasie napój należy ponownie podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Tak uzyskany napój popijamy małymi łyczkami, najlepiej na czczo oraz na 2 godz. po kolacji, tuż przed snem.

Źródła:

Różański H. Glony w medycynie http://rozanski.li/91/glony-w-medycynie/  dostęp [ 12.03.2019].

Różański H. Wiąz czerwony – Ulmus rubra Muhlenberg w praktycznej fitoterapii. http://rozanski.li/4201/wiaz-czerwony-ulmus-rubra-muhlenberg-w-praktycznej-fitoterapii/ dostęp [ 12.03.2019].

Różański H.  Koniczyna – Trifolium i jej izoflawony http://rozanski.li/445/koniczyna-trifolium-i-jej-izoflawony/   dostęp [ 12.03.2019].

Wegiera, M., & Smolarz, D. H. Therapeutic properties of docks (Rumex sp. L.). Postępy Fitoterapii.

https://oczymlekarze.pl/raporty/1425-metody-leczenia-raka/4928-niekonwencjonalne-terapie-raka dostęp [ 12.03.2019].

 

 

 

 

You may also like

Zostaw komentarz