Jak poprawić trawienie?
Jak pomóc sobie przy uczuciu pełności w żołądku, wzdęciach, gazach, zgadze?
Warto pomyśleć o naturalnych sposobach i sięgnąć po zioła.
Do najbardziej znanych ziół poprawiających trawienie należy mięta pieprzowa. Zawiera ona dwa istotne składniki: salicylan metylu oraz mentol o silnym działaniu antyseptycznym i łagodzącym. Mięta działa kojąco na jelita, pomaga przy bólu brzucha. Na herbatkę z mięty pieprzowej powinny jednak uważać osoby z refluksem przełyku, chorobami układu krwionośnego (mięta obniża ciśnienie) i cukrzycą (mięta obniża poziom cukru we krwi).
Kolejnym ziołem wspomagającym trawienie jest rumianek pospolity. Zawiera on kumaryny i flawonoidy, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Ponadto rumianek działa na układ pokarmowy bardzo delikatnie i jest bezpieczny w stosowaniu – nie powoduje reakcji alergicznych. Rumianek wpływa pozytywnie na podrażnioną błonę śluzową układu pokarmowego.
Koper włoski zawiera z kolei olejek o właściwościach zmniejszających napięcie mięśni gładkich i likwidujących skurcze brzucha. Poprawia trawienie poprzez aktywizację żołądka do wzmożonej pracy. Herbatki z kopru włoskiego nie powinny spożywać jednak kobiety w ciąży (ryzyko wywołania przedwczesnych skurczów), a także cukrzycy i osoby z hipoglikemią.
Oprócz tego pomocne będą również takie zioła, jak:
- piołun,
- dziurawiec (uwaga: jest fotouczulający),
- szałwia lekarska,
- melisa,
- arcydzięgiel,
- mniszek lekarski.
Warto stosować także przyprawy, które usprawnią trawienie:
- owoc kminku (zwłaszcza do dań z kapustą),
- kolendra,
- tymianek,
- gorczyca,
- pietruszka.
Polecamy również naszą herbatkę „Na dobre trawienie” , która pomaga przy niestrawności, wzdęciach, stymuluje wydzielanie żółci, reguluje poziom cholesterolu i sprzyja florze bakteryjnej w jelitach: https://www.zielarniawarminska.pl/herbatka-ziolowa-na-dobre-trawienie-p-30.html